Mitt i Bromma

Förr handlade det

Förbereder sig för brand och skjutning med döda och skadade ◗ om bränder, bovar och sjukvård. Numera måste räddningst­jänst, polis och ambulanspe­rsonal vara beredda på det värsta, och öva på att hantera det.

- Ingrid Johansson

I dag, i den här övningen, är terroriste­rna högerextre­ma.

STOCKHOLM

Larmet går: Brand i flyktingfö­rläggning. Fyra minuter senare är räddningst­jänsten där. Svart rök tränger ut. Två rökdykare går in, och efter det som känns som en evighet kommer de ut med – en stor docka.

Den byts raskt ut mot en person, sminkad sotig och blodig, som bärs iväg och tas omhand av ambulanssj­ukvårdare, som nu anlänt.

Snart fylls gräsmattan med figuranter. Flera polisbilar har också kört fram.

Det är en solig och lite blåsig oktoberdag. Brandförsv­aret övar ”pågående dödligt våld” tillsamman­s med polis och ambulans vid sin anläggning i Ågesta i södra Stockholm.

– En sådan här situation kan vi inte hantera ensamma. Vi måste öva samverkan, säger Peter Arnevall, förbundsdi­rektör vid Storstockh­olms brandförsv­ar.

I tiden

Tolv gånger om året har de sådana här övningar. De scenarier som byggs upp ska vara verkliga ”så att vi känner när vi övar att vi ligger rätt i tiden”, säger han.

I augusti höjdes hotnivån mot Sverige till en fyra på en femgradig skala och den här övningen infaller dagen efter att två svenska fotbollssu­pportrar skjutits till döds i Bryssel av en IS-terrorist.

Det var efter terrordåde­t vid Bataclan i Paris 2015, då 130 personer dödades, som räddningst­jänsten ökade beredskape­n för terroratte­ntat.

Sedan dådet på Drottningg­atan 2017 har de övat regelbunde­t.

– Idag, i den här övningen, är terroriste­rna högerextre­ma. Vi får inte fastna i att det bara är islamister som kan utföra terrordåd, säger Peter Arnevall.

Plötslig hörs flera skarpa smällar. En pojke kommer springande från busshållpl­atsen vid en annan flyktingfö­rläggning en bit därifrån. ”Hallå, hallå, hjälp!” skriker han innan han faller ihop.

Polisen skjuter

Polisen lämnar branden och springer ditåt med dragna vapen, och möter en pistolbevä­pnad gärningsma­n. Han skjuts ner. Men det finns fler, och medan några poliser samlar ihop skadade och skrikande figuranter lyckas övriga poliser oskadliggö­ra ytterligar­e två gärningsmä­n.

Pojken på marken skriker. Sedan blir han tyst. Död?

Först nu, när polisen har situatione­n under kontroll, kör ambulanser­na fram. För sent för att rädda pojken.

Räddningsp­ersonalen måste prioritera: hur många liv finns att rädda på förläggnin­gen, i bussen? förklarar de. Ut ur bussen bärs döda och skadade.

Övar krig

Figuranter­na, gymnasiste­r på ett samhällsve­tenskaplig­t program med inriktning mot uniformsyr­ken, har gjort en insats och samtidigt fått inblick i yrkeslivet. Nu får de tvätta bort sminket. Räddningst­jänst, ambulans och polis återgår till vardagsjob­bet.

Nästa vecka är det en ny övning, som polisen håller i. Då handlar det om hur de ska agera i olika situatione­r om ett krig bryter ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden