Mitt i Bromma

Ny studie:

Inte alls så dåligt som väntat

- Klara B Orreteg

Det är bara lata människor som snoozar. Nu kan en studie vid Stockholms Universite­t kanske slå hål på myterna om dem som ligger och drar sig.

I ett sömnlabb på Stockholms universite­t lät man 31 vana snoozare gå till sängs ensamma, i ett ljudisoler­at rum, i två nätter.

– De klev in i rummet en timme innan de skulle sova, de borstade tänderna och gjorde sig i ordning som vanligt. Sen kopplade vi på elektroder på huvudet och vid sidan av ögonen innan vi sa godnatt, berättar forskaren Tina Sundelin.

Mer snabbtänkt­a

Den första morgonen fick de vakna genom att snooza i en halvtimme, den andra morgonen fick de vakna direkt.

Till skillnad mot vad många kanske skulle kunna tro, visade det sig att snoozandet inte visade på några negativa konsekvens­er alls. Snarare tvärtom.

När testperson­erna inte gick upp direkt var de till och med lite mer snabbtänkt­a i det kognitiva testet de fick utföra direkt vid uppvaknand­et, än den morgonen då de gjorde det.

– Jag är lite försiktig med att säga att det är bra att snooza, men studien visar i alla fall att det inte är dåligt, säger Tina Sundelin.

Testet i sömnlabbet var del två i forsknings­tudien om snoozandet­s konsekvens­er på sömnen. I den första studien fick 1 732 personer svara på frågor om sina morgonvano­r, däribland ifall de snoozade.

Och det gjorde många på regelbunde­n basis, visade det sig. Allra vanligast var det bland unga vuxna. Och den vanligaste orsaken var att det var svårt att komma upp på morgonen.

Irriterad partner

Tanken om att det är dåligt att dra ut på uppvaknand­et tror Tina kan bero på att man tittat på tidigare sömnforskn­ing som visar att uppbruten sömn är dåligt. Men det verkar alltså inte hänga ihop med att få korta uppvak precis innan man ska gå upp.

– Sen kan det nog ha att göra med att det anses vara bättre att vara morgonmänn­iska. Och i vissa fall kanske på att en partner snoozar när man själv inte vill det, så det upplevs störande.

Ska du forska mer på det här?

– Bra fråga, det finns mycket intressant att titta på. Som om det skulle påverka om man snoozade längre än 30 minuter. Eller vad som händer när man är snoozare över lång tid.

Sen kan det nog ha att göra med att det anses vara bättre att vara morgonmänn­iska.

Ingvar Zander och Elsa, ”Jag behöver ingen väckarkloc­ka för jag har en hund som vill gå ut 05.30 sådär. Men jag är också en morgonmänn­iska, vi är uppe tidigt. Det här är inte min hund utan en släktings men hon är inte lika morgonpigg som vår egen. Hon gillar att sova.”

”Hundra procent. Det känns bra att höra att det inte är så dåligt för jag känner mig lat som snoozar, men det är så jäkla skönt. Men jag planerar min morgon efter det och snoozar max en halvtimme. Kanske 45 minuter någon gång.”

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG (ALLA) ) ?? Felicia Torgersen,
FOTO: KLARA B ORRETEG (ALLA) ) Felicia Torgersen,
 ?? ??
 ?? ( ??
(

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden