Mitt i Bromma

Bromma och Ekerö i sorg efter olyckan på bron

KYRKOHEDEN: ”Vi behöver vara nära människor, även om det inte finns ord att uttrycka sorgen”

- Lisa Halldén lisa.hallden@mitti.se

I både Ekerö och Bromma är sorgen stor efter olyckan på Nockebybro­n då en 16-åring pojke dog och en flicka i samma ålder skadades allvarligt.

En 16-årig pojke dog och en flicka i samma ålder skadades allvarligt efter att en bil krockat med en moped på Nockebybro­n runt klockan 21.30 förra fredagen.

Föraren av bilen, en man i 40-årsåldern, misstänks ha smitit från olycksplat­sen och sen kört längst Ekerövägen innan han i Träkvista slutligen krockade med en buss och kunde gripas.

Under lördagen skapades en minnesplat­s på bron, med blommor och tända ljus.

– Vi var förbi där på lördagen. Det var otroligt fint och många ungdomar samlades, men också många vuxna var på plats, säger Thomas Ålander som är fältassist­ens i Ekerö kommun.

Under kvällen hade fritidsgår­den i Stenhamra extraöppet för de som ville komma och prata eller dricka te.

Öppna kyrkor

Färingsö församling hade också öppnat sina lokaler och även S:ta Birgitta kyrka, som ligger vid Nockebybro­ns fäste, dit de unga som stått och frusit vid minnesplat­sen kunde komma in och värma sig.

Även Bromma församling, där den avlidna pojken var hemmahöran­de, hade öppna kyrkorum.

– En sån här händelse väcker stora känslor och ett behov att komma samman och uttrycka något kollektivt, säger Torbjörn Gustavsson som är kyrkohede i Bromma församling.

Även om det fanns möjlighet till samtal, var det många som främst sökte stillhet.

– Vi behöver vara nära människor, även om det inte finns ord att uttrycka sorgen. Det vi har kvar är att få tända ett ljus och stå tysta inför det onödiga och tragiska, säger Torbjörn Gustavsson.

Många kloka

När det värsta händer finns det stora nätverk runt omkring oss, menar han.

– Det förundrar mig ofta, att det inte tar många minuter efter något sådant här händer, innan vi har kommit på benen och slutit upp. Det finns så många kloka människor i vårt samhälle. Och den omsorgen om varandra ska vi vara rädda om. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

I Färingsö församling var det öppet under lördagen och ett 20-tal ungdomar och vuxna kom förbi, berättar kyrkoheden Anna-Lena Björk.

– Nu är det viktigt att vi vuxna försöker finnas där för de unga, även när det mest akuta har lagt sig. Det här kommer leva kvar och vi behöver vara närvarande, säger hon.

I samband med att förare av bilen greps begärde åklagare mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshe­t i trafik. Efter förhandlin­g förra söndagen meddelades att mannen skulle släppas. Han är fortsatt misstänkt för brott. Inget åtal hade väckts vid den här tidningens pressläggn­ing.

” Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? En pojke i 16-årsåldern dog och en flicka i samma ålder skadades allvarligt i olyckan.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN En pojke i 16-årsåldern dog och en flicka i samma ålder skadades allvarligt i olyckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden