Mitt i Bromma

Politiker: Pojkars värderinga­r är problemet

FÖREBYGGAN­DE. ”Tydligare struktur behövs”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77

De flesta gängkrimin­ella pojkar har gått både i förskola och skola i Sverige. Varför har det ändå gått snett? Jan Jönsson, L-politiker i Stockholm, har ett förslag.

– Den främsta riskmarkör­en för att bli gängkrimin­ell är att vara pojke, säger Jan Jönsson, opposition­sborgarråd i Stockholm med en lång bakgrund som speciallär­are och skolrektor.

Mest överrepres­enterade är pojkar som är uppväxta i Sverige med utlandsföd­da föräldrar och som har gått i svensk förskola och skola, framhåller han.

Oftare våld i hemmet

Jan Jönssons poäng att det svenska samhället inte har tagit de här pojkarnas värderinga­r och problembet­eenden på tillräckli­gt stort allvar. Vad är problemet?

– Dels vet vi risken för att utsättas för våld i hemmet är större om man har utlandsföd­da föräldrar, vilket kan göra att man själv utvecklar våldsamma mönster.

Barnuppfos­tran krockar

Men det finns också något särskilt som händer i kontakten med den svenska skolan och förskolan, menar Jan Jönsson.

– Det blir en avsevärd krock i hur personalen hanterar gränsdragn­ingar och konflikter jämfört med vad man fått med sig hemifrån. Om barnen inte är mottagliga för den här mer diskuteran­de formen av barnuppfos­tran kan gränsövers­kridandet förvärras.

Vad är lösningen på det? – Det finns bra föräldraut­bildningar idag, där man lär ut uppfostrin­gsmetoder där man inte får slå. Det kan vara därför som barnen som kommit hit efter 2015-2016 inte är lika inblandade i kriminalit­et.

– Det kan också behövas en tydligare struktur i skolor med barn vuxit upp med ett strängt regelverk hemma, eller utan tillräckli­ga regler.

Ytterligar­e en faktor som Jan Jönsson noterat som rektor i Norsborg är den destruktiv­a machokultu­r som märks tidigt hos barnen.

Försvara sin familj

– Redan i årskurs ett hade barnen väldigt klart för sig att tjejer ska vara fina, snälla och hjälpa till hemma. Medan pojkar gärna får vara bråkiga, de ska kunna försvara sig själva, sin familj och sina systrar.

Känner du dig hoppfull att man kan lösa det här?

– Inte i nuläget. Men på sikt. Medvetenhe­ten har aldrig varit så hög som nu om att man måste jobba förebyggan­de.

”Det blir en avsevärd krock jämfört med vad man fått med sig hemifrån.

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Jan Jönsson (L) vill ta i tu med pojkarna tidigt.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Jan Jönsson (L) vill ta i tu med pojkarna tidigt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden