Mitt i Bromma

En smärtsam dokumentär om kärlek

Guldbaggev­innaren Emily Norling tillbaka med filmen Megaheartz

- Jonas Berge

Med sin debut vann hon en Guldbagge för bästa nykomling. Nu är Emily Norling aktuell med en ny dokumentär om kärlek på Stockholms filmfestiv­al, som pågår till den 17 november.

När Emily Norling utsågs till Bästa nykomling 2019 för ”Allt vi äger”, om sin vänskap med två hemlösa män hyllades hon för ”en dokumentär där filmaren vågar vända blicken mot sig själv”.

Det gör hon i viss mån även i sin andra långfilm. Megaheartz handlar om fyra kvinnor. En är besatt av en avlägsen kärlek, en vill göra upp med sitt förflutna och en tredje kämpar med missbruk. Den fjärde är Emily själv, som får ett telefonsam­tal som tvingar henne att återvända till ett hus någonstans i minnet.

Hon kallar ”Megaheartz” en hybridfilm, en blandning av dokumentär­t och mer upphöjt material.

– Jag ville göra en film som är en upplevelse mer än något annat. Den följer inte ett traditione­llt narrativ, utan är väldigt direkt och fragmentar­isk. Jag hoppas att publiken ska låta sig sugas in i det, säger hon.

– Vi har lekt med egna verkliga händelser. På ett eller annat sätt handlar det om kärlek, om fyra huvudkarak­tärer som vill starta om sina liv. Det utspelar sig i de där intensiva energierna precis innan något går sönder, i ett läge där man inte kan gå tillbaka utan vet att man måste framåt.

Varit med i formandet

De övriga tre karaktärer­na är alla kvinnor Emily känner och har varit delaktiga i formandet av filmen.

– Arbetet med ”Megaheartz” var som en livsstil, inte bara en film. Under tiden tänkte jag inte att någon skulle se den, om man tänker på en publik börjar man censurera sig själv och tappar bort spontanite­ten. Nu ska andra se den, vilket blir konstigt, men det är bara att släppa den ifrån sig. Den ska ut!

Egentligen hade filmen premiär i mars på Köpenhamns dokumentär­filmfestiv­al, CPH:DOX. Där spelades den inför utsålda salonger tre dagar i rad.

– Vilka är alla de här människorn­a som ska se den, tänkte jag? Men den togs emot jättefint av publiken, så jag känner ett visst lugn. Det blir som en andra andning.

”Megaheartz” visas inte bara i Stockholm i november utan deltar även i huvudtävli­ngen i USA:s största dokumentär­festival, DOC NYC.

– Det ska bli jättekul och jag har faktiskt en amerikansk karaktär i filmen – en äkta fuckboy!

” Jag ville göra en film som är en upplevelse mer än något annat.

 ?? FOTO: CÉLINE BARWICH ?? Emily Norlings andra dokumentär, Megaheartz, har premiär i samband med Stockholms filmfestiv­al, 8–17 november.
FOTO: CÉLINE BARWICH Emily Norlings andra dokumentär, Megaheartz, har premiär i samband med Stockholms filmfestiv­al, 8–17 november.
 ?? FOTO: MILJA ROSSI ?? Ur UM Megaheartz. h t
FOTO: MILJA ROSSI Ur UM Megaheartz. h t
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden