Mitt i Bromma

Här spelar Skarsgård Börje Salming

Legendaren såg mycket av sig själv i den unge skådespela­ren

- Jonas Berge

När Börje Salmings liv blir tv-serie är det förstås en berättelse om en fantastisk hockeykarr­iär. Men det är också en kärlekshis­toria.

Fem år har gått sedan Valter fick veta att han skulle få äran att spela Börje Salming, en av svensk ishockeys största ikoner. Sedan dess har filmen förvandlat­s till tv-serien Börje – the Journey of a Legend.

Valter Skarsgård har tränat som ett djur: Hockey tre gånger och styrketrän­ing tre till fem gånger i veckan. Några besök på Zinkensdam­ms IP med skolan var all istid han hade i benen.

När Valter träffade Börje första gången tillsamman­s med regissören Amir Chamdin, visste han nästan inget om hockeylege­ndaren.

– Mötet bestod i princip av att Börje satt och berättade historier. Jag blev tagen direkt. Vad är det för person, vad är det här för historier?

Jag måste få göra det här! Som tur var tyckte Börje det också, säger Valter Skarsgård.

Hedda Stiernsted­t, som spelar Börjes första fru Margitta, visste inte heller mycket om hockey före inspelning­en.

– Självklart visste jag vem Börje var, men jag hade ingen annan relation till honom än att han tränade på mitt gym – och var i så sjukt bra form.

Efter att ha sett både ishockey och basket på plats i Toronto älskar hon numera att uppleva idrott live: Att känna styrkan från publiken och hur engagerade folk är.

– Jag är ju en känsloknar­kare, det är mitt jobb.

Verkliga personer

Att skildra verkliga personer innebär ett stort ansvar, säger Hedda Stiernsted­t.

– Fast jag kommer inte studeras under samma lupp som Valter och kan ta mig större friheter. Men det hade varit kul om det hade funnits mer dokumenter­at, för den Margitta jag har träffat är ju inte samma person som jag porträtter­ar.

Valter Skarsgård berättar att Börje var väldigt involverad i manusarbet­et. Under de två månader långa inspelning­arna i Kanada fick de beskedet om hans död – ett hårt slag för alla inblandade.

– Plötsligt när vi försöker gestalta de här liven de har levt försvinner han. Det var svårt att hantera, men skönt att vi kunde luta oss mot varandra och hitta tillbaka till berättelse­n, säger han.

En stor del av serien handlar om kärlekshis­torien mellan Börje och Margitta, som inleddes i ett kök i Gävle.

– Jag kände redan när vi spelade in vårt första möte, när vi stod tysta så länge, att här har vi hela relationen. Värmen fanns redan där, säger Valter Skarsgård.

Vad är det här för person?

 ?? FOTO: VIAPLAY ?? Huvudrolls­innehavare­n hade bara lite skridskova­na från skolgympan i bagaget innan han klev in på scenen som Börje Salming.
FOTO: VIAPLAY Huvudrolls­innehavare­n hade bara lite skridskova­na från skolgympan i bagaget innan han klev in på scenen som Börje Salming.
 ?? FOTO: VIAPLAY ?? Hedda Stiernsted­t som Margitta och Valter Skarsgård som Börje.
FOTO: VIAPLAY Hedda Stiernsted­t som Margitta och Valter Skarsgård som Börje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden