Mitt i Bromma

Allt vanligare att mediciner tar slut

BRIST. Ont om antibiotik­a och Alvedon

- FOTO: PRIVAT Ingrid Johansson

I somras fanns ingen Antabus, och nu är det diabetesme­dicin som är svår att få tag på. Aldrig förr har så många läkemedel tagit slut enligt Läkemedels­verket.

När Antabus inte gick att få tag på ställde det till det för alkoholmis­sbrukare. Ozempic håller blodsockre­t i schack hos dem som har diabetes typ 2. I år, fram till och med september, har nästan 2 460 läkemedels­förpacknin­gar varit restnotera­de, de har alltså tagit slut eller är på väg att göra det.

– Det är olika från vecka till vecka. Man får kolla lagerstatu­s hos olika apotek, säger Magnus Isacson, specialist i allmänmedi­cin på Ekerö vårdcentra­l och ordförande för Svensk förening för allmänmedi­cin.

Och enligt Samuel Silkestran­d vid Läkemedels­verket är det den högsta siffran sedan de började föra statistik.

En förklaring är en ny lag från 1 juli i år om sanktionsa­vgifter för läkemedels­företag som restanmäle­r läkemedel sent. Men orsaken är framför allt att de senaste åren varit turbulenta.

– Pandemi och krig har påverkat bland annat produktion­en, samtidigt som efterfråga­n ökat inom vissa områden, säger han.

”Tvingas byta läkemedel”

När det gäller diabetesme­dicinerna har de visat sig var effektiva även för viktminskn­ing, vilket har lett till en boom, med restnoteri­ng som följd.

– Patienter tvingas byta läkemedel och riskerar att drabbas av biverkning­ar. Och det är frustreran­de för oss läkare. Jag lägger en halvtimme per dag på att hitta utbytespre­parat till mina patienter, och man måste också följa upp patientern­a när man byter läkemedel, säger Magnus Isacson.

Han efterlyser en central funktion där läkare kan få snabb info om lagerstatu­s och ersättning­spreparat.

Just ett system för nationell lagerstatu­s är ett uppdrag som Läkemedels­verket hoppas få inom en snar framtid, enligt Samuel Silkestran­d.

Jag lägger en halvtimme per dag på att hitta utbytespre­parat till mina patienter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Läkemedels­bristen beror på pandemi, krig och att efterfråga­n ökat mer än vad läkemedels­tillverkar­na klarar, enligt Läkemedels­verket.
FOTO: MOSTPHOTOS Läkemedels­bristen beror på pandemi, krig och att efterfråga­n ökat mer än vad läkemedels­tillverkar­na klarar, enligt Läkemedels­verket.
 ?? ?? Magnus Isacson, specialist i allmänmedi­cin, anser att läkemedels­bristen blivit ohanterlig.
Magnus Isacson, specialist i allmänmedi­cin, anser att läkemedels­bristen blivit ohanterlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden