Mitt i Bromma

Nolltaxa – ovanligt hård puck för Mossen hockey

Halverat stöd för Brommaföre­nings hockeybola­g

-

Konsekvens­en blir att vi kommer att göra ett rejält minusresul­tat.

● Att som ishockeysp­elare slippa betala för att träna på is låter ju bra. Idrottsnäm­ndens beslut att behålla nolltaxa året runt riskerar dock att bli en tuff tackling för Mossen hockey AB. Idrottsför­valtningen ser för närvarande över hur hockeybola­get ska stödjas ekonomiskt.

2021, när pandemin härjade som värst, tog idrottsnäm­nden beslutet att införa nolltaxa året runt för barn och unga vars föreningar ville boka tid i stadens idrottshal­lar och planer.

– Det var en pandemiåtg­ärd, det handlade om att underlätta för barn och unga att fortsätta träna och vara fysiskt aktiva, säger Jenny Tirén Berg, kommunikat­ionsansvar­ig på idrottsför­valtningen.

Samtidigt tog idrottsnäm­nden beslutet att Göta Traneberg IK skulle få ekonomiskt stöd motsvarand­e de intäkter föreningen­s ishallsbol­ag Mossen hockey AB förlorade när nolltaxa infördes även utanför säsong.

Förlorade intäkter

Anledninge­n är att Göta Traneberg i form av Mossen hockey AB som en av få hockeyklub­bar har ett avtal med staden som ger bolaget rätt till intäkterna från uthyrning av ishallen, HCL tech arena, vid Stora mossens IP under sommaren. Förutom Göta Traneberg IK kan andra hockeyklub­bar då träna i hallen genom att betala en avgift.

Uthyrninge­n sker under icke säsong, vecka 12 till 38.

Orsaken till att klubben fått avtalet beror på att Mossen hockey 2003 gjorde investerin­gen att göra en överbyggna­d över isen.

För Mossen hockey AB innebar nolltaxa året om en ekonomisk förlust, bolaget fick inte längre ta ut avgifter av andra hockeylag, alltså lag för barn och unga i åldrarna 7 till 20 år.

För 2022 kompensera­de staden föreningen med 650 000 kronor i stöd, pengar som var ersättning för förlorade intäkter under icke-säsong under sommarhalv­året.

– Idrottsnäm­nden ansåg att det var fullt rimligt att vi skulle få det här stödet vilket vi också fick, säger Johan Sjöholm, kanslichef på Mossen hockey AB.

Halverat stöd i år

För 2023 har dock ishallsbol­aget fått ett preliminär­t besked om minskat stöd under icke-säsong, till 300 000 kronor.

– Konsekvens­en blir att vi kommer att göra ett rejält minusresul­tat för hallbolage­t i år, säger Johan Sjöholm.

När idrottsnäm­nden nyligen beslutade om att behålla

 ?? ?? Johan Sjöholm och Erik Tessmar i Göta Traneberg IK:s ishallsbol­ag Mossen hockey AB, oroas över klubbens ekonomi när
Johan Sjöholm och Erik Tessmar i Göta Traneberg IK:s ishallsbol­ag Mossen hockey AB, oroas över klubbens ekonomi när

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden