Mitt i Bromma

Efter ingreppet sprack bröstet

I Stockholms­området finns 500 kliniker som injicerar fillers och botox

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

◗ Johanna Stensland fick söka akut vård efter att en bröstförst­oring med fillers gått fel. Två operatione­r senare och kroniska smärtor vill hon varna andra: ”Gör det inte”.

STOCKHOLM

En kvinna anmälde förra året en klinik efter en stussförst­oring. Fillern läckte ut och hon drabbades av infektione­r. Till slut tvingades hon söka akut vård.

– Fillers är det dummaste jag gjort. De migrerar och kapslas in i vävnad. Det blir inflammati­oner när kroppen försöker göra sig av med den, säger hon

Vad värre var, hon kunde ha dött under ingreppet. Läkemedels­dosen var hög, och hennes blodtryck, puls och andning övervakade­s inte. Hon löpte risk att bli medvetslös, få kramper och hjärtstill­estånd, enligt Ivo.

Vill varna andra

Vid samma klinik fick Bredängsbo­n Johanna Stensland, 53, fillers i brösten. Ett par år senare sprack ena bröstet.

Hon valde fillers framför inplantat för att ”slippa lägga sig under kniven”.

– Man behöver inte bli sövd, och man invaggas i tron om att det är ett säkrare ingrepp, säger hon.

Men det slutade med att hon fick söka akut vård på Södersjukh­uset, där hon genomgått två operatione­r. Smärtan är något hon ser ut att få leva med.

Den filler-produkt som orsakade problemen har nu förlorat sin CE-märkning och får inte användas i Sverige.

Vilka produkter som klinikerna nu köper in finns det ingen koll på. Helena Dzojic, enhetschef för medicintek­nik vid Läkemedels­verket, uppmanar till försiktigh­et:

– Kontroller­a förpacknin­gen på den produkt som används. Den ska vara CEmärkt tillsamman­s med fyra siffror. Läs också tillverkar­ens informatio­n om vilka risker som finns. Vissa kliniker har en tendens att inte uppge det, säger hon.

Ny lag sedan 2021

I Stockholms län finns det över 500 kliniker som injicerar fillers och botox. Det framgår av Inspektion­en för vård och omsorgs vårdgivarr­egister. Sedan lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektions­behandling­ar trädde i kraft 2021 måste klinikerna registrera sig där.

Det innebär också att de står under Ivo:s tillsyn utifrån patientsäk­erhetslage­n. I år, fram till och med september, har 23 anmälninga­r kommit in.

Hos Ivo finns också en checklista för att säkerställ­a att kliniken är seriös.

– Man ska vara otroligt noga med vart man går. Det finns kliniker som importerar fillers som inte är CE-märkta, säger Göran Olsson, tillsynsle­dare vid Ivo.

Ivo har utövat tillsyn mot ett 50-tal kliniker. Läkemedel som används utan läkarordin­ation, undermålig journalför­ing och dålig hygien är vanliga brister.

Ivo får också in många tips om att injektione­r ges av personal som inte är legitimera­de sjuksköter­skor, läkare eller tandläkare.

Kan leda till böter

Det är olagligt, och senast i augusti åtalades en kvinnlig företagare för att ha utfört olovliga estetiska injektions­behandling­ar, och tidigare i år dömdes en annan till dagsböter för brottet.

Enligt Göran Olsson är det många som inte har förstått vad det innebär att räknas som vårdgivare.

– Det finns de som utför injektions­behandling­ar i hemmet, eller på hotell. Alla registrera­r sig heller inte hos oss. Så det borde vara många fler än 500 vårdgivare i vårt register, säger han.

Enligt branschorg­anisatione­n Svensk förening för estetisk plastikkir­urgi gjordes 25 000 plastikkir­urgiska ingrepp per år 2021. De räknar dessutom med att den siffran stiger med 20 procent per år.

Tillbaka i köket i Bredäng. Johanna Stensland har ett råd till dem som funderar på fillers i brösten.

– Gör det inte!

” Man ska vara otroligt noga med vart man går.

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Johanna Stensland har fortfarand­e men efter den misslyckad­e injektione­n med fillers.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Johanna Stensland har fortfarand­e men efter den misslyckad­e injektione­n med fillers.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Johanna Stensland fick genomgå två operatione­r på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinj­ektionen.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Johanna Stensland fick genomgå två operatione­r på Sös för att få bröstet att läka efter fillersinj­ektionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden