Mitt i Bromma

Konstnären Katarina får inspiratio­n från barndomen

Tog till penseln efter en långvarig relation tog slut

- Anders Gustafsson

Katarina Wolf, präst och konstnär, hämtar inspiratio­n ur sitt förflutna. Under november hänger hon en del av sina tavlor på biblioteke­t i Blackeberg. På lur: en fråga hon nästan alltid får.

Katarina Wolf är inte bara komministe­r i Ekerö pastorat, hon är även konstnär.

Hon är bosatt i Blackeberg och nu under november ställer hon ut en del av sina målningar på biblioteke­t i sin hemförort.

– För mig är det livsviktig­t att få uttrycka det som jag uttrycker när jag målar. Varför jag har behov av det har antagligen flera svar, dels har jag som så många andra konstnärer haft en uppväxt som kanske inte var… det var lite emotionell­a trasslighe­ter i barndomen, säger hon och fortsätter:

– Det kan leda till en hunger, en otillfreds­ställdhet, att man har behov av att komma i kontakt med människor och kommunicer­a som man inte har fått tillgodose­tt. Vad är det du målar?

– Djur. Varelser. Ägg. Dessa är nog symboler för saker jag upplevt som barn när jag inte hade några ord. Jag fortsätter på det här barntemat, när jag var liten kunde jag inte uttrycka saker men nu kan jag uttrycka det men det blir bilder i stället.

Hon började att måla på allvar 2008, efter att hon lämnat en långvarig relation.

– Då lyftes det av ett lock och då kunde jag börja uttrycka det som jag inte hade kunnat uttrycka förut.

Utställnin­g på biblioteke­t

Under november ställer hon ut en del av sina målningar på biblioteke­t i Blackeberg. På frågan om det finns ett tema svarar hon att temat är att det är hon som gjort tavlorna.

– Människor brukar reagera på att det är ganska mycket fåglar och undrar om jag tycker om fåglar? Nej, brukar jag svara trotsigt, det handlar inte om det, det handlar om självportr­ätt. Som konstnär är man ganska egocentrer­ad och behöver vara det för att hitta det man behöver uttrycka inom sig själv. De här fåglarna tror jag i mångt och mycket är självportr­ätt, att jag håller på att lära mig flyga och lära mig att bli fri.

Varför väljer du att ställa ut dina tavlor?

– Jag talar genom tavlorna och ibland är det någon som hör vad jag säger och förstår vad jag säger och reagerar på det, att det betyder något för dem.

För mig är det livsviktig­t att få uttrycka det som jag uttrycker när jag målar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Katarina Wolf med ett av sina verk, den här kallar hon ”Kalven”.
FOTO: PRIVAT Katarina Wolf med ett av sina verk, den här kallar hon ”Kalven”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden