Mitt i Bromma

Slut på fri etablering av ögonmottag­ningar

Fler vårdval som skrotas

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se KÄLLA: REGION STOCKHOLM

Att kunna utföra starropera­tioner är något som kommer att krävas när ögonsjukvå­rden upphandlas.

32 olika ögonmottag­ningar kan läggas ner och ersättas med färre, men större, mottagning­ar. Detta för att för att spara 45 miljoner.

Färre, men större mottagning­ar, som kan utbilda specialist­er och hjälpa till med jourer på S:t Eriks ögonsjukhu­s. Slut på ”icke medicinskt motiverad vård”, och därmed billigare. Det är vad regionstyr­et ser framför sig när de nu beslutar att skrota vårdval specialise­rad ögonsjukvå­rd.

Vårdvalet har funnits sedan 2009, och det finns idag 32 olika vårdgivare.

Bara fem av dem erbjuder alla behandling­ar som kan behövas, till exempel ögonbotten­fotografer­ing, laserbehan­dling och operatione­r, vilket krävs om man ska kunna utbilda ST-läkare.

Flest mottagning­ar finns i centrala Stockholm, och regionen vill nu ha en ökad geografisk spridning på dem.

Den styrningen är inte möjlig inom vårdvalet, som ju innebär att vårdgivarn­a kan etablera sig var de vill.

Under 2022 gjordes cirka 404 000 besök i vårdvalet till en kostnad av 514 miljoner kronor. Antalet besök har ökat kraftigt de senaste åren, och en jämförelse visar att mängden besök är fler här relativt folkmängde­n, trots en yngre befolkning.

Genom att upphandla vården istället räknar man med att spara 45 miljoner kronor de närmaste åren. Upphandlin­gen beräknas vara klar under 2025 och därefter avvecklas vårdvalet. Primärvård­srehabilit­ering Geriatrik Hudsjukvår­d Intensivtr­äning för rörelsehin­drade Allergolog­i Neurologi Lymfödemsb­ehandling

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden