Mitt i Bromma

”Man slutar prata med vissa vänner”

”Förskräckl­iga diskussion­er” – efterlyser en mer sakligklig ton

- Petter Beckman

Jag vet många som känner sig alltmer hotade.

Tre unga män passerar i Mall of Scandinavi­a, de tycker inte det är så mycket att diskutera.

– Free Gaza, det är allt vi har att säga.

De flesta som Mitt i pratar meddenna dag säger nej till att ställa upp med med namn och bild i tidningen. Hur påverkas vi av kriget? Frågan är för känslig.

– Jag såg att moskén på Södermalm blev attackerad och sånt bidrar till osäkerhete­n. Jag är engagerad, men väljer att hålla det för mig själv, säger en 28-årig ekonomtjej.

En 21-åring i Sollentuna, starkt engagerad på Palestina-sidan, säger att han helt har slutat prata med de kompisar som inte håller med.

– Jag följer inte heller längre med och käkar på restaurang­kedjor som man vet stöder Israel. Det gör livet lite tråkigare. Men när man ser hur barn blir mördade vill jag inte att mina pengar ska skickas dit, säger han.

”Kan bli påhoppad”

Robin, en 22-åring i Solna, berättar att han känner sig mer otrygg när han går genom centrum om kvällarna.

– Den här ökade uppdelning­en gör att man tänker att man kan bli påhoppad, säger han.

En 36-årig kvinna med iransk bakgrund tycker att folk lätt placerar in henne i ett fack när hon säger att hon säger att hon stöttar palestinie­rna.

– Då tror somliga att man också stöttar Hamas och den iranska regimen. Men Hamas är inte det palestinsk­a folket. Och vi har ju demonstrer­at mot den iranska regimen i slöjfrågan.

”På väg att ta över”

Hon tycker framförall­t att kriget ger henne skuldkänsl­or.

– Vi lever i en vardag här där vi tar allt för givet, samtidigt som vi ser hur barnen i Gaza drabbas så fruktansvä­rt.

Diana Schwarcz, pensionär på Östermalm har många judiska bekanta.

– Jag vet många som känner sig alltmer hotade. De som håller på Palestina har blivit så många och är på väg att ta över, säger hon.

Själv påverkas hon inte så mycket av konflikter­na. – Men jag märker att det d lätt blir en förgiftad stämning st med förskräckl­iga l diskussion­er, både inom familjer och mellan vänner.

Ann- Louise, en 58-åring i Solna har reagerat på den hårda tonen på sociala medier. – Jag tycker det är fruktansvä­rt att man kan uttala sig så skarpt och kategorisk­t som många gör på båda sidor. Man borde kunna hålla en mer saklig ton.

S

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Diana Schwarcz.
FOTO: PETTER BECKMAN Diana Schwarcz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden