Mitt i Bromma

Skolor: ”Inga större problem med hat kopplat till kriget”

- Petter Beckman

När kriget i Mellanöste­rn blossar upp följs det ofta av en våg av antisemiti­sm i svenska skolor, som drabbar elever med judisk bakgrund. Så även denna gång, berättar Mathan Shastin Ravid på Svenska kommitten mot antisemiti­sm, SKMA.

– Sen den 7 oktober har både föräldrar och lärare från Stockholm och andra orter hört av sig till oss för att be om råd och hjälp. Många skolor tycker det är svårt att hantera sådana här situatione­r, det vet vi sedan tidigare, säger han.

Stockholms utbildning­sförvaltni­ng skickade direkt efter krigsutbro­ttet ut ett stödmateri­al om Israel-Palestinak­onflikten till stadens skolor, som bland annat har tagits fram tillsamman­s med SKMA.

– Än så länge har en handfull incidenter rapportera­ts in till oss, berättar Susanne Tidestrand, som samordnar Utbildning­sförvaltni­ngens arbete mot våldsbejak­ande extremism.

Fyra skolor har fått hakkors klottrade på väggen, på en skola har en elev gjort hitlerhäls­ningen och i ett fall har en elev kommit till skolan draperad i en Palestinaf­lagga.

Svår gränsdragn­ing

– Gränsdragn­ingen i det sista fallet kan vara svår eftersom vi har yttrandefr­ihet. Det vi vill är att skolorna ska våga prata om det, säger Susanne Tidestrand.

När Mitt i ringer upp några skolor är beskedet från rektorerna det samma: inga större problem med motsättnin­gar eller hat kopplat till kriget.

– Vi har elever som har mist familjemed­lemmar i Gaza och som varit ledsna. Men vi har inte hört något nedsättand­e som sagts mot judar, berättar Martin Malmberg, rektor på Rinkebysko­lan.

Många elever är arga på Israel och stödjer ”ett fritt Palestina”.

– Det är en åsikt man får ha och uttrycka, så länge man inte stöder terrorstäm­plade organisati­oner. Bara i ett fall har en elev uttalat stöd för Hamas och då har vi direkt kontaktat vårdnadsha­varna, säger Martin Malmberg.

Många vill ha dialog

Han framhåller hur skolan, föreningsl­ivet, stadsdelen och polisen utvecklade bra former för att samverka i samband med koranbränn­ingarna förra året.

– Det har man nytta av nu. Det finns många starka krafter här i Järva som vill ha lugn och dialog, säger Martin Malmberg.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? ”Det finns många starka krafter i Järva som vill ha lugn och dialog”, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebysko­lan.
FOTO: PETTER BECKMAN ”Det finns många starka krafter i Järva som vill ha lugn och dialog”, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebysko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden