Mitt i Bromma

I år går det troll i julkalende­rn – igen

Trolltider i en modern tappning

- Jonas Berge

Efter 44 år är en av de populärast­e upplagorna av julkalende­rn tillbaka – i en uppdaterad version med bland andra Kjell Bergqvist och Katarina. Det har blivit Trolltider igen.

Trollens magiska bärnsten försvinner plötsligt och hela deras värld är hotad. Om den inte återfinns före julafton vaknar det farliga Bergatroll­et till liv. Människan Saga och trollet Love blir vänner och bestämmer sig för att försöka hitta stenen. Loves pappa Gorm (Kjell Bergqvist) är minst sagt skeptisk till expedition­en, där även hans andra son ingår.

– Gorm är lite grinig och framförall­t rädd. Han vill inte att barnen ska ge sig ut i den stora världen och träffa på människor eftersom han har dåliga erfarenhet­er av dem själv, säger han.

– Han heter ju Gorm och det säger en del om vilken typ han är, men det blir tjatigt att bara gorma i 24 avsnitt så han lugnar sig lite, haha.

Julkalende­rn är något ”alla” har en åsikt om, men varken Kjell Bergqvist eller Katarina Ewerlöf, som spelar Sagas farmor Märta, känner någon press. Trots att originalup­plagan är en av de populärast­e årgångarna någonsin.

”Vacker och spännande”

Kjell är övertygad om att slutresult­atet är sevärt:

– Scenografi och rekvisita är fantastisk­t vacker och spännande. Det är kul att titta på när småtrollen tar sig in i människorn­as hus med alla stora möbler och konservbur­kar.

Katarina Ewerlöf instämmer:

– Den står för sig själv. Den är kärleksful­l, gjord med så mycket omsorg. En härlig explosion av fantasi!

Hon har varit med flera gånger förut, men tvekade inte en sekund.

– Det är något väldigt sympatiskt med julkalendr­ar, alla har vi det i vårt dna. Och om den blir så trevlig och bra som jag tror får man hänga med tittarna som ett minne från barndomen.

Spännande förflutet

Hennes karaktär är mer komplex än man först anar:

– Det visar sig att hon har ett förflut som ingen visste om. She has connection­s… säger Katarina Ewerlöf hemlighets­fullt.

Att Trolltider delvis utspelar sig i en magisk miniatyrvä­rld tilltalade henne lite extra.

–Kanske är det att det finns en värld bortom de vuxna och det rationella? Det har alltid varit en magisk markör för mig. Så när jag bläddrade i manuset och såg att någon blev liten frågade regissören jag: Men blir jag liten någon gång?

Det är en härlig explosion av fantasi!

Trolltider

 ?? FOTO: JOHAN PAULIN ?? Stora bilden: Kjell Bergqvist och Helmon Salomon i årets julkalende­r. Lilla bilden: Katarina Ewerlöf, Matilda Gross och Hampus Hallberg.
FOTO: JOHAN PAULIN Stora bilden: Kjell Bergqvist och Helmon Salomon i årets julkalende­r. Lilla bilden: Katarina Ewerlöf, Matilda Gross och Hampus Hallberg.
 ?? ?? Vad: Populär julkalende­r från 1979 som får en nyversion.
När: Premiär den 1 december (förstås) i SVT och SVT Play. Den gamla upplagan finns, precis som de flesta andra i Öppet arkiv.
Medverkand­e: I originalet var till exempel Stig Järrel, Birgitta Andersson, Eva Rydberg och Siw Malm
Vad: Populär julkalende­r från 1979 som får en nyversion. När: Premiär den 1 december (förstås) i SVT och SVT Play. Den gamla upplagan finns, precis som de flesta andra i Öppet arkiv. Medverkand­e: I originalet var till exempel Stig Järrel, Birgitta Andersson, Eva Rydberg och Siw Malm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden