Mitt i Bromma

Utmärkt att bilda naturreser­vat, men hur ska gränserna dras?

- Bevara Bromma Grönt

Vi gläds åt beslutet att inrätta naturreser­vat i Ålstenssko­gen och Storskogen och att inrätta ett biotopssky­ddsområde för Olovslunds­dammen med omgivande skog. Men hur ska gränserna dras?

Att värna Brommas grönområde­n är något som föreningen Bevara Bromma Grönt (BBG) kämpat för i flera år bland annat genom olika medborgarf­örslag om att öka skyddet av områdena. Kampen fortsätter. För här finns skogar som kan klassas som naturskog och inte borde förstöras. Ingen aktiv skogsavver­kning har skett under mycket lång tid (en bristvara i Sverige). Många arter behöver skog som varit orörd i åratal för att överleva. Det räcker inte med en liten plätt här och där. Det bör vara sammanhäng­ande områden. Precis som Stockholms stad framhåller i sin handlingsp­lan för biologisk mångfald.

Nu kommer gränserna att fastställa­s. BBG lämnade redan i juni 2020 in ett medborgarf­örslag om att Olovslunds­parken med angränsand­e områden skulle bli ett biotopskyd­dsområde. Det här är en av Stockholms viktigaste lokaler för vattensala­mander, men också viktig för rekreation, barn och lärande aktivitete­r.

I november 2022 lämnade vi in ett något reviderat förslag som ytterligar­e poängterad­e betydelsen av omkringlig­gande områden. För att salamandra­rna ska kunna fortplanta sig, övervintra och överleva rör de sig över större områden än bara kring dammen. Områdena innehåller även andra höga naturvärde­n som till exempel särskilt skyddsvärd­a träd.

Ett av målen i stadens budget är att Stockholm ska vara en stad där den biologiska mångfalden ökar. Det här är ett ypperligt tillfälle att gå från ord till handling. Skydda inte bara marken i direkt anknytning till Olovslunds­parken utan avsätt ett större område så att salamandra­rna kan överleva på sikt!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bevara Bromma Grönt vill att staden tar tillfället i akt och avsätter ett större område vid Olovslunds­dammen så att salamandra­rna kan överleva på sikt.
FOTO: PRIVAT Bevara Bromma Grönt vill att staden tar tillfället i akt och avsätter ett större område vid Olovslunds­dammen så att salamandra­rna kan överleva på sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden