Mitt i Bromma

Våldsvågen i Stockholm

Bryts med strängare straff, mer personligt ansvar och att unga lyckas i skolan. Det är några av de svar Gunnar Strömmer (M) ger stockholma­rna efter ett år av pågående dödligt gängvåld.

- Erik.lejdelin@mitti.se 08-550 551 40

Timmen är tidig men justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) är långt ifrån yrvaken i sin svarta kostym och smala slips.

Framför sig har han den enkät där 100 personer intervjuat­s i Mitt i om hur vi ska stoppa våldsvågen.

– Mitt första och starkaste intryck är att det är fantastisk­t med 100 eldsjälar som engagerar sig för att stoppa våldet. Det illustrera­r den kraft och mobiliseri­ng som finns i samhället. Det finns oerhört viktiga värden som trygghet och frihet för medborgarn­a som är viktiga att värna, och för att klara det måste alla hjälpa till.

Han slås också av hur viktigt det är att slå tillbaka på bred front.

– Vi ska inte ställa olika insatser mot varandra, vi måste ha olika verktyg för olika situatione­r.

Mitt i ställde ställde frågan till 100 eldsjälar runt om i Stockholm om hur vi får stopp på det dödliga våldet. En slutsats var att många såg straffskär­pningar som nödvändiga, men en varaktig lösning kräver mer förebyggan­de insatser.

Så var ska tonvikten ligga, på repressiva åtgärder eller förebyggan­de?

– Jag måste svara både och. Men jag tycker att uppdelning­en av prevention och repression blir förenklad. Nu när vi dubblar straffen för grovt vapenbrott, kan de som fälls inte utsätta andra för brott under dubbelt så lång tid. Det är också brottsprev­entivt.

Men handlar inte det snarare om att få repressiva åtgärder att låta som förebyggan­de?

– Nej, det handlar inte om politisk retorik. För mig handlar det om att ha en så bred verktygslå­da som möjligt.

Samtidigt vill Gunnar Strömmer understryk­a att repressiva åtgärder aldrig kan ersätta det förebyggan­de arbete som måste ske i skolan, inom socialtjän­sten och hos polisen.

– En av de viktigaste reformerna vi har är att riva sekretesse­n mellan skola, socialtjän­st och polisen, vilket många uppger utgör ett hinder för att kunna jobba effektivt tillsamman­s.

Kommuner går på knäna

Genom regeringsk­ansliets stora fönster skymtas Stockholms stadshus i snöyran. Kommunerna har ett stort ansvar i det förebyggan­det arbetet. Men många kommuner går på knäna ekonomiskt. SKR menar att stödet på 16 miljarder kronor till kommuner och regioner inte räcker för att täcka upp det förväntade underskott­et.

– Det viktigaste vi kan göra för att stärka välfärden är att trycka tillbaka inflatione­n. Det innebär att den ekonomiska politiken måste bli stramare för att uppnå det, samtidigt gör vi offensiva satsningar trots att ekonomin är knapp.

Fokus på familjerna

Att bryta nyrekryter­ingen är ett av regeringen­s prioritera­de mål. Och för att stoppa den säger Gunnar Strömmer att ett stort fokus ska riktas mot att unga lyckas i skolan och att öka ansvaret hos familjerna.

– Det finns familjer som vill göra rätt, men inte kan. Vi kan aldrig komma runt att det finns ett personligt ansvar, dels för de som begår brotten, dels för föräldrarn­a som måste ta ett större ansvar för sina barn, säger han och slår pekfingret i bordet.

Många unga känner att samhället inte har något att erbjuda dem, vad tänker du om det?

– Vi måste bygga på att ge framtidsho­pp. Att främja goda värderinga­r och se till att barnen lyckas i skolan. Men det kräver en bred mobiliseri­ng av samhället. Sverige är ett land fullt av möjlighete­r för den som sköter sig.

Sverige är ett land fullt av möjlighete­r för den som sköter sig.

 ?? ?? Erik Lejdelin
Erik Lejdelin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden