Mitt i Bromma

Riskerna med att föda hemma har kartlagts

-

När 66 hemförloss­ningar inom projektet Min barnmorska granskades, visade det sig att komplikati­oner uppstått i flera fall. Men det blev aldrig offentligt. Och hemförloss­ningarna fortsätter.

STOCKHOLM

En hemförloss­ing kräver att kvinnan är en frisk omföderska med normal graviditet och tidigare okomplicer­ad förlossnin­g.

Nu visar det sig att Karolinska sjukhuset tänjt på de kriteriern­a och att komplikati­oner uppstått vid flera hemförloss­ningar, något som tystats ner, enligt en granskning i SVT.

Hemförloss­ningar erbjöds tidigare inom projektet Min barnmorska. Vid förra årsskiftet stoppades hemförloss­ningarna med hänvisning till att projektpen­garna var slut. I samma veva gjordes en utvärderin­g av 66 förlossnin­gar inom projektet och den visade alltså på flera brister.

Många upptäckta fel

Sex av kvinnorna behövde överföras till sjukhus, fyra fick allvarliga bristninga­r i underlivet, barnmorsko­r använde icke evidensbas­erade metoder och hanterade oxytocin felaktigt, ett barn fick för lågt resultat i vitalitets­bedömninge­n. Två misstänks ha felutveckl­ing av höftled, bland annat.

Karin Pettersson, chef för förlossnin­gsvården på Karolinska, säger till SVT att hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en avböjde att ta del av utredninge­n, och att det inte fanns någon anledning att informera politiker eller patienter.

I februari 2023 återupptog­s hemförloss­ningarna.

Nu kräver Liberalern­a, Moderatern­a och Kristdemok­raterna i Region Stockholm att hemförloss­ningar utreds. De vill också veta varför rapporten inte offentligg­jordes.

Hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Talla Alkurdi (S) skriver i ett mejl att hon och hälso- och sjukvårdsn­ämnden kommer att följa den här frågan noga, för att se om det finns skäl för djupare uppföljnin­g.

Kommer att följa frågan noga.

Ingrid Johansson

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Utredninge­n om komplikati­oner och brister vid hemförloss­ningar blev inte offentlig.
FOTO: MOSTPHOTOS Utredninge­n om komplikati­oner och brister vid hemförloss­ningar blev inte offentlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden