Mitt i Bromma

Storstadss­amarbete ska ge avhoppare en bättre chans

- Mathilda Nilsson

Ett avhopparav­tal mellan Sveriges tre största städer har fått grönt ljus för förlängnin­g.

– Det handlar om att ge dessa personer en andra chans, säger Alexander Ojanne (S), socialoch trygghetsb­orgarråd.

Hitills har få nappat.

För att stoppa den organisera­de brottsligh­eten har Stockholm, Göteborg och Malmö sedan förra året ett samverkans­projekt kring avhopparve­rksamhet.

Nu förlängs avtalet över 2024.

Syftet är att kunna omplacera avhoppare till en ny ort där det inte finns kopplingar till kriminella nätverk. Där ska kommunerna erbjuda skräddarsy­tt stöd och hjälp.

En person har flyttats

Alexander Ojanne ( S), social- och trygghetsb­orgarråd, understryk­er betydelsen av att stödja dem som valt att lämna gängmiljön.

– Det handlar om att ge dessa personer en andra chans och få personer som levt i en gängmiljö att i stället bli produktiva samhällsme­dborgare.

Under det senaste året har städerna förberett sig för att kunna ta emot fler avhoppare på ett säkert och effektivt sätt. Behoven varierar, det kan vara att erbjuda stöd för beroendepr­oblematik eller guida dem mot studier och arbete.

Hittills har man hjälpt en person från Stockholm att lämna den kriminella miljön.

– Det här är fortfarand­e ett pilotproje­kt och det är viktigt att arbetet får sätta sig till att börja med. Vi har ju andra avhopparve­rksamheter också och när vi ser att det här fungerar väl så kan vi skala upp det.

Nästa fas

Förra året låg fokus på planering och utveckling av arbetsmeto­der. 2024 ska präglas av en mer praktisk fas, enligt socialborg­arrådet.

– Stockholm, Göteborg och Malmö är nöjda med det här och tror på det, säger Ojanne (S).

Det är viktigt att arbetet får sätta sig.

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd, trycker på att projektet inte får slarvas med.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsb­orgarråd, trycker på att projektet inte får slarvas med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden