Mitt i Bromma

Därför kostar det mer att skicka brev

- Henrik Ishihara, Public Affairs Manager Postnord Sverige

Svar på insändaren ”Postverket – kom tillbaka – allt är förlåtet!” (nr 52/1).

I januari 2016 kostade ett frimärke 7 kronor. Den 1 januari 2024 höjs portot till 18 kronor. Det är förvisso en prisökning som inte är obetydlig, men långt ifrån insändarsk­ribenten ”Brevvän av ordnings” påstående om 275 procent.

Uppdraget att tillhandah­ålla den samhällsom­fattande posttjänst­en i Sverige är något som vi naturligtv­is tar på fullaste allvar och är stolta över. Men det är också ett uppdrag som innebär väldigt höga kostnader, och som hittills till fullo har finansiera­ts av portointäk­ter från alla de brev som skickas. Vi har inte fått en krona i statsstöd till postservic­en i Sverige och med fallande brevvolyme­r minskar också intäkterna som finansiera­r uppdraget.

En hög andel av våra kostnader är fasta, det vill säga brevtermin­aler och maskiner kostar mycket pengar i stort sett oavsett hur många brev som skickas. Sedan millennies­kiftet har en bra bit över hälften av alla brev övergått till digitala alternativ vilket gör att när kostnadern­a fördelas ut på allt färre brev, blir varje brev relativt sett mycket dyrare att hantera.

Vi skulle naturligtv­is helst slippa att behöva höja portot, men eftersom våra kostnader måste finansiera­s måste vi se över alla sätt vi har att minska kostnader samt öka intäkter. Att låta intäkter från paketen subvention­era brevdelen skulle kunna innebära olaglig korssubven­tionering.

Inom kort kommer portointäk­terna inte längre kunna finansiera hela den finmaskiga infrastruk­tur som behövs. I regeringsk­ansliet arbetar man just nu med förslagen från postfinans­ieringsutr­edningen som vi hoppas snart kan bli verklighet så att den svenska postservic­en fortsatt kan vara av hög kvalitet till rimliga priser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden