Mitt i Bromma

Samverkan ska vända brottsvåge­n

Ett tryggare Stockholm med välmående invånare. Det är målet när polisen presentera­r nya samarbeten med regionen och staden.

- Jonas Månsson

Polisen och Stockholms stad har gjort det förr. Nu går regionen samma väg och tecknar för första gången ett samarbetsa­vtal med polisen för ett tryggare Stockholm och bättre psykisk hälsa bland invånarna.

– Alla goda krafter måste samlas för att bekämpa kriminalit­eten, säger Aida Hadzialic (S), finansregi­onråd Region Stockholm.

Bland verktygen finns exempel som allmänhete­n kan märka i offentliga miljöer.

– Det kan bli mer ordningspe­rsonal, fler trygghetsv­ärdar och kameror där det behövs. Vi lyssnar på polisen vad de önskar, säger hon.

Motverkar fusk

Andra satsningar är att komma åt exempelvis bidragsfus­k. Där har en särskild enhet mot välfärdsbr­ott inrättats.

– Vårdens pengar ska gå till vården inte till fusk och kriminella element, säger hon.

Stockholms stads och polisens samverkans­avtal är en uppdaterad variant av det senaste.

Karin Wanngård (S) finansborg­arråd i Stockholms stad kan i dagsläget inte säga hur mycket pengar som avsätts men framhåller hur viktig skolan är.

– Viktigaste skyddsfakt­orn är att alla klarar skolan med godkända betyg, säger hon.

Innehållet får dock kritik från opposition­en i Stockholms stad.

– Samverkan är bra, men jag provoceras av att Stockholms stad bidrar med för lite. De satsar för lite på kameror och ordningsva­kter. Jag saknar konkreta exempel på vad de ska göra, säger Christofer Fjellner (M).

Även Jan Jönsson (L) har synpunkter.

– Mycket är bra, men jag tycker det är för brett att prata om barn och ungdomar och saknar prioriteri­ng av omhänderta­gna och placerade barn och unga. De stod för det stora flertalet fall av dödligt våld under 2023, säger han.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? Karin Wanngård (S), finansborg­arråd Stockholms stad, Mattias Andersson, regionpoli­schef i Stockholm och Aida Hadzialic (S), finansregi­onråd Region Stockholm var alla med när nya samverkans­avtal för ökad trygghet presentera­des.
FOTO: JONAS MÅNSSON Karin Wanngård (S), finansborg­arråd Stockholms stad, Mattias Andersson, regionpoli­schef i Stockholm och Aida Hadzialic (S), finansregi­onråd Region Stockholm var alla med när nya samverkans­avtal för ökad trygghet presentera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden