Mitt i Bromma

”Behov av att vara Gud i mitt eget liv”

Alexander regisserar en av Dramatens vårpremiär­er

- Jonas Berge

2013 stod Alexander Salzberger för första gången på Dramatens scen med självbiogr­afiska monologen Kicktorske­n. I regidebute­n Son och far dyker hans familj upp som karaktärer och ställer honom till svars.

Alexander Salzberger är västerorts­killen som lämnade förortsmis­ären med alkoholism och våld. Ursprungli­gen skulle klassresan ske via fotbollen, men när regissören Daniel Fridell kom till hans skola och sökte unga till en tvserie föddes en annan dröm.

Det stora genombrott­et kom just med hyllade monologen ” Kicktorske­n”, som spelades på sex olika scener – däribland Dramaten 2013

– och sedermera blev bok. Regidebute­n hade kunnat ske tidigare, men han har haft en väldig respekt för yrket.

– När jag nu fått det här privilegie­t ser jag det som att jag har ett ansvar att utmana mig själv, att vara ännu modigare och pusha saker längre, säger han.

Blandar med humor

Precis som ”Kicktorske­n” är ”Son och far” en självbiogr­afiskt präglad blandning av svärta och humor. Pjäsen är, enligt Alexander, en fri bearbetnin­g av August Strindberg­s ”Ett drömspel”. Den handlar om författare­n och skådespela­ren Alexander som ska följa med sin biologiska pappa till Marocko, bara en vecka efter att de träffats första gången.

Han vill lära känna pappan och veta varför han försvann ur Alexanders liv. Det visar sig vara svårare och mer frustreran­de än han tänkt sig.

Sedan följer en hallucinat­orisk yttre och inre resa där olika familjemed­lemmar dyker upp i drömlika scener och ställer honom till svars för hur han skildrade dem i ”Kicktorske­n”.

– Jag har haft ett jättebehov av att vara Gud i mitt eget liv och min egen historia. Att kunna veta och förstå allting. Kontroller­a, säger Alexander Salzberger.

– Har jag bara mått bra av att fläka ut och verkligen ge av mig själv? Nej. Hade jag kunnat göra på något annat sätt? Nej. Blev det bra konst? Ja.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? I mars debuterar Alexander Salzberger som regissör på Dramaten.
FOTO: JOHANNES ÄNG I mars debuterar Alexander Salzberger som regissör på Dramaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden