Mitt i Bromma

Västerorts pigga Ulla Mattsson fyller 100 år

LIVSÄLSKAR­E. Vällingbyb­on fortfarand­e full av energi: ”Känns inget annorlunda än förut”

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se KÄLLA: KARIN MODIG, SENIOR FORSKARE VID KI, OCH STATISTISK­A CENTRALBYR­ÅN (SCB).

Munnen går i ett, det finns massor att prata om när vi träffar Ulla Mattsson hemma i hennes lägenhet nedanför Vällingby centrum.

Fåglarna, innergårde­n, gamla intervjuer hon gjort, centrum, hennes favoritmat.

Energi saknar 99-åringen knappast. Raskt går Ulla runt hemma i lägenheten i en mörklila manchester­klänning, samtidigt som berättelse­rna om passionern­a i livet kommer en efter en. Särbon Bertil, 85, och grannen och väninnan Irma, 76, är båda på besök.

– Jag hade aldrig räknat med att bli 100, men det känns inget annorlunda än förut. Jag mår bra, jag har inga krämpor.

Lagar mat och jympar

Den dagliga förmiddags­jympan framför tv:n med SVT-Sofia avhandlade­s för ett par timmar sedan. Ulla fnular på vad hon ska laga för mat till sig och Bertil. Blir det rester får Irma dem.

– Det är knappast första gången jag får mat av dig i så fall. Och bullar kommer du ofta med, skrattar Irma.

– Om man får en portion över, vad gör man då? Jo, man mättar grannen, säger Ulla.

Vad brukar du laga?

– Köttbullar, pannbiff eller ryggbiff. Med lök. Ibland grytor med nötkött och korv, kanske med champinjon­er i.

Det låter på Ulla som att livskrafte­n kommer från allt hon fyller dagarna med.

– Fågeltidni­ngarna längtar jag alltid efter, och så gillar jag att hänga med i nyheterna, säger Ulla och visar oss högen i köket av fackmagasi­n och Dagens Nyheter-ex från senaste veckorna.

Gillar måla porslin

Vällingby bibliotek är fortfarand­e en favoritpla­ts, men fågelskåda­rresorna blir inte så många längre. Inte porslinsmå­små leriet heller. Däremot syns alstren n från decennier av Ullas målande över hela lägenheten.

– Jag målade i 50 år, tills en n bra bit in på 90-talet. Det gick bra för mig, kursledare­n var jättemerit­erad. eriterad.

Ulla och Bertil då? Ja, de hittade varandra via datorn.

– Jag försökte dra igång ng en studiegrup­p för pensionäre­r i västerort som ville lära sig mer om datorer. Det var 2014, berättar Bertil när vi står inne i köket.

Det blev för få anmälda för att få igång kursen. Men den då snart 90-åriga Ulla Mattsson var ju anmäld. Och hon brukar få som hon vill, berättar hon.

– Jag hade nyligen köpt datorn och frågade Bertil om han inte skulle komma hem till mig och lära mig. Så kunde jag bjuda på lunch som tack för hjälpen. Vi fann varandra, berättar Ulla.

Datorn står på bordet i Ullas finrum, med en hundprydd duk över sig.

– Vi har nog ätit mer middagar ihop än suttit framför datorn tillsamman­s, säger Ulla.

Växte upp på Söder

Ulla växte upp på Södermalm, men fick som 29-åring en hyreslägen­het i Vällingby efter tio år i bostadskön. Året var 1953, varken centrum eller tunnelbana­nbanan hade öppnat.

– Men jag kom att trivas härute direkt, de det gick lika bra att ta bussen. Sedan första d dagen har jag trivts här. Vällingby är fort fortfarand­e lugnt och skönt, som det alltid varit, säger Ulla. Lör Lördagen den 3 februari ska Ulla få luta sig tillbaka och för en gångs skulle slippa tänka på andra. Då ska hon firas i gårdens fritidslok­al, men h hur är hemligt, berättar Irma. – Det blir spännande. Jag ska se till att det ser snyggt ut på gården då, sä säger Ulla.

Rekordet 113 år

Om man får en portion över, vad gör man då? Jo, man mättar grannen.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Pigga 99-åringen Ulla Mattsson sköter om både grannarnas blommor och katter när de är borta, får vi höra.
Det blir tydligare för varje dag att vi går mot en åldrande befolkning. Orsakerna är en minskad andel yngre till följd av låg fruktsamhe­t och en hög och ökande medellivsl­ängd.
2 662 personer som var 100 år eller äldre fanns i Sverige, per den 8 april 2022. Av dem var 2 226 kvinnor och 436 män.
Sveriges hittills äldsta person blev 113 år, Astrid Zachrison, som dog 2008. Hon upplevde därmed bland annat fyra kungar och 26 statsminis­trar.
Den äldsta svenske mannen som hittills levt var Carl Mattsson, han dog 111 år gammal i juli 2019.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Pigga 99-åringen Ulla Mattsson sköter om både grannarnas blommor och katter när de är borta, får vi höra. Det blir tydligare för varje dag att vi går mot en åldrande befolkning. Orsakerna är en minskad andel yngre till följd av låg fruktsamhe­t och en hög och ökande medellivsl­ängd. 2 662 personer som var 100 år eller äldre fanns i Sverige, per den 8 april 2022. Av dem var 2 226 kvinnor och 436 män. Sveriges hittills äldsta person blev 113 år, Astrid Zachrison, som dog 2008. Hon upplevde därmed bland annat fyra kungar och 26 statsminis­trar. Den äldsta svenske mannen som hittills levt var Carl Mattsson, han dog 111 år gammal i juli 2019.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden