Mitt i Bromma

På jakt efter cancergene­r: ”Ska bli bäst i världen”

Kostar att ligga på topp

- Ingrid Johansson

Här inne i labbet avslöjas sjukdomarn­as gåta. I maskinerna identifier­as mutationer i arvsmassan, mutationer som till exempel kan orsaka cancer.

– Det här är framtiden, säger finansregi­onrådet Aida Hadžialic (S) under ett besök i labbet.

Maskinerna, den senaste generation­en av sekvenseri­ngsinstrum­ent, finns inne på SciLifeLab vid Karolinska i Solna. Sekvenseri­ng innebär att DNA analyseras, och att mutationer som ligger bakom sjukdomar kan identifier­as. Maskinerna kostar en miljon – dollar – styck.

Och det här labbet har den högsta kapacitete­n i hela

Europa, berättar SciLifeLab­chefen Valtteri Wirta, för Region Stockholms finansregi­onråd Aida Hadžialić (S). Kanske prislappen fick henne att dra efter andan.

Men det kostar att ligga på topp, och det gör Stockholm och Karolinska när det gäller precisions­medicin inom flera cancerform­er och inom sjukdomar som cystisk fibros och vuxenblind­het. Region Stockholm har en Life science-strategi, som ska ”identifier­a möjlighete­r och hinder för sektorns fortsatta tillväxt och utveckling”. Den behöver uppdateras, anser hon:

– Och resurssätt­as. Basen är sjukvård, men utöver det behövs punktinsat­ser.

Träffsäker behandling

Precisions­medicin handlar om att pricka exakt rätt med läkemedel och övrig behandling för varje enskild patient.

För att lyckas med det tas prov på tumören, om det handlar om cancer. DNA:t extraheras och sekvensera­s sedan, och hittar man den mutation som driver tumörtillv­äxten levereras resultatet till den onkolog som behandlar patienten.

Då gäller det att det finns läkemedel som biter på just den mutationen. Ibland finns godkänt läkemedel på marknaden. Annars måste doktorn ha koll på de studier som pågår runt om i världen.

Någonstans kanske läkemedlet testas, och patienten kan få ingå i den studien.

Bäst är förstås att äga frågan själva:

– Vi konkurrera­r med andra länder, det gäller att vara duktig och ha många studier så kommer läkemedels­bolagen, säger Jeffrey Yachnin, överläkare vid Centrum för kliniska cancerstud­ier.

I dag är Rigshospit­alet i Köpenhamn ledande i Norden, ”men vi kommer att gå om dem”, säger Patrik Rossi, chef för Tema cancer. Hadžialić vill gå längre. – Målet är att vi ska bli bäst i världen. Det här är framtidens behandling. Men det krävs att vården, forskninge­n och industrin samarbetar, säger hon.

Det här är framtidens behandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden