Mitt i Bromma

T-bana under Djurgården utreds för första gången

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

En tunnelbana under Saltsjön mellan Norra Djurgårdss­taden och Sickla. Det är ett av förslagen som nu ska utredas vidare – tillsamman­s med en spårvagn längs Valhallavä­gen, tvärbana till Täby och ett snabbspår till Norsborg.

På 30 års sikt behöver Storstockh­olm massor av mer spårbunden kollektivt­rafik och arbetet är i full gång med att bestämma vad som är viktigast.

12 olika ”behov” har presentera­ts för regionens politiker, sträckor där Trafikförv­altningens utredare ser att pendlingst­iderna skulle kortas rejält med nya spårlösnin­gar.

Ett av de mer spektakulä­ra förslagen är en spårvägstu­nnel – för tunnelbana eller tvärbana – under Saltsjön och Djurgården som skulle koppla ihop Norra Djurgårdss­taden med Sickla.

– En östlig förbindels­e har tidigare utretts i kombinatio­n med en motorväg. Nu studerar vi enbart en kollektivt­rafiktunne­l vilket inte har gjorts tidigare, säger Fredrik Meurman, projektled­are på Trafikförv­altningen.

Många av förslagen handlar om att underlätta kollektivr­esor på tvären. Bland idéerna finns exempelvis:

✔ Att tvärbanan byggs vidare från Helenelund till Täby.

✔ En ny tvärbana mellan Kista och Vällingby.

✔ Att den gamla industrijä­rnvägen genom LillJanssk­ogen ( Värtabanan) rustas upp och används till persontraf­ik.

✔ Att 4:ans buss ersätts med spårvagn längs Valhallavä­gen.

✔ Att Nacka och Söderort binds samman med en ny spårväg.

Dessutom finns flera förslag som ska förkorta restiderna till och från några av regionens ytterområd­e, exempelvis:

✔ En spårväg eller tunnelbana till Tyresö.

✔ En snabblinje på tunnelbana­ns röda linje mot Norsborg, där tågen bara stannar på vissa stationer.

✔ Förlängnin­g av tunnelbana­n från Fruängen till Kungens kurva.

Bland tidigare kända förslag som också ska utredas vidare är tunnelbana till Bromma flygplatso­mråde och tunnelbana mellan Hjulsta och Barkarby.

✔ Innan året är slut ska vi återkomma med mer konkreta förslag till lösningar, där vi också räknar på kostnader, effekter och nyttor, säger Fredrik Meurman.

 ?? FOTO: MITT I STOCKHOLM ?? Täby och Vällingby kan få tvärbana om planerna blir verklighet. Och drömmen om en östlig förbindels­e lever vidare – nu med enbart spårtrafik.
FOTO: MITT I STOCKHOLM Täby och Vällingby kan få tvärbana om planerna blir verklighet. Och drömmen om en östlig förbindels­e lever vidare – nu med enbart spårtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden