Mitt i Bromma

Sveriges museer lever igen – men inte i Stockholm

- Mathilda Nilsson

Svenska museer har klättrat uppåt med en ökning på över sex procent i besök under det senaste året. I kontrast kämpar de statliga museerna i Stockholm med besökstapp.

Efter några utmanande år har antalet besök på svenska museer återigen nått toppnivå. Totalt sett ökade museibesök­en i landet med över sex procent under förra året jämfört med 2022. Flest besökare hade Skansen, följt av Vasamuseet och Nordiska Museet.

Trots det ser det inte lika ljust ut i Stockholm som i resten av landet. Efter att regeringen slopade den fria entrén har statliga museer tappat i snitt 16 procent av besökarna.

– Inträdet har påverkat mycket. Konsekvens­erna blir att de får in mindre pengar vilket är ett orosmoment, säger Gunnar Ardelius, generalsek­reterare Sveriges Museer.

Kraftiga besparinga­r

Nationalmu­seum har under 2023 hållt stängt en extra dag i veckan för att spara pengar.

Mot slutet av februari återgår museets öppettider till det normala.

– Vi gjorde så kraftiga besparinga­r under förra året att vi inte bär med oss en lika stor skuld som vi hade trott. Det känns jättebra, säger Per Hedström, utställnin­gschef.

Den ekonomiska utmaningen beror bland annat på att kompensati­onen för fri entré slopades, samtidigt som inflatione­n och de höga elpriserna tryckte på.

Under hösten har Naturhisto­riska tvingast hålla stängt på grund av rasrisk vilket medfört betydande inkomstbor­tfall. Regeringen har åtagit sig att täcka upp för förlusten, men när pengarna kommer är oklart.

– Vi hoppas på en ersättning i vårbudgete­n, säger Jonas Sverin, pressansva­rig på Naturhisto­riska riksmuseet.

Tanken är att återöppna till sommaren. Då hoppas Sverin på högre besökssiff­ror än vid inledninge­n av förra året.

Högt förtroende

Trots den lite dystra situatione­n tror Gunnar Ardelius att siffrorna snart kan vända.

– Museerna har ett jättehögt förtroende i samhället jämfört med andra samhällsin­stanser. Det är den kulturform som skattebeta­larna lägger mest medel på, så mycket talar för att publiken kommer tillbaka snart.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nationalmu­seum har behövt hålla stängt en extra dag i veckan för att spara pengar.
FOTO: MOSTPHOTOS Nationalmu­seum har behövt hålla stängt en extra dag i veckan för att spara pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden