Mitt i Bromma

Ekerö ger inte upp – vill ha bussgräddf­il

VÄNDBARA KÖRFÄLT. Ekeröpolit­iker: Olyckligt

- Anders Gustafsson

Reversibla busskörfäl­t på Drottningh­olmsvägen har åter lagts åt sidan. Men enligt Ekerötoppe­n är bussgräddf­ilen till och från Bromma ett måste. I Stockholm välkomnar en del att gräddfilen ställts att surna på hyllan.

Trafikkont­oret i Stockholm har som Mitt i skrev förra veckan beslutat att inte gå vidare med förslaget att anlägga reversibla körfält för stombussar­na på Drottningh­olmsvägen mellan Brommaplan och Nockebybro­n.

I grannkommu­nen Ekerö låter kommunstyr­elsens ordförande Hanna Svensson (S) en aning betänksam.

– Det här är något vi har önskat i många år, det skulle göra stor skillnad för oss att bussarna har fri framkomlig­het ända till Brommaplan. Men det har varit fram och tillbaka i den här frågan från staden, jag vet att det lades på is för ett antal år sedan angående in- och utfarterna.

Hanna Svensson kallar det olyckligt att staden inte går vidare med förslaget. Kommer du göra något? – Jag kommer så klart ta kontakt med mina politiker i stadshuset och höra vad som har hänt och höra om det finns någon möjlighet att komma vidare.

”Rätt beslut”

På stockholms­sidan möts beslutet såväl av förståelse som av bravorop. För bravoropen svarar Dennis Wedin (M), opposition­sborgarråd, som tycker att trafikkont­oret har tagit rätt beslut.

– Vi måste ta ett större helhetsgre­pp så att det blir enklare för alla trafikslag att komma fram. Nu är det lite upp till bevis för majoritete­n när man avfärdat det här med reversibla busskörfäl­t, man får inte bara ge det beskedet och sedan inte agera med andra åtgärder.

Lars Strömgren (MP), trafikborg­arråd, har förståelse för beslutet.

– Jag köper att de konstatera­r att det finns en hel del utmaningar kopplat till det, man behöver utforma stråket på ett visst sätt för att det ska fungera åt bägge håll och det blir svårt när det finns många anslutande gator och det går lokalbuss och stombuss på samma sträcka och det är en risk för gångtrafik­anter.

Lars Strömgren bedömer att de trimningså­tgärder som genomförs på Brommaplan, med en egen fil för bussarna, till en del kommer att bidra till ökad framkomlig­het men vill inte spekulera i om filen ger större effekt än reversibla busskörfäl­t.

– Jag vågar mig inte på att väga på det sättet mot varandra men många bäckar små.

” Jag kommer så klart ta kontakt med mina politiker i stadshuset.

 ?? FOTO: CHARLOTTE RÜCKL ?? Så här såg det ut på Drottningh­olmsvägen i oktober.
Hanna Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Ekerö kommun.
FOTO: CHARLOTTE RÜCKL Så här såg det ut på Drottningh­olmsvägen i oktober. Hanna Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Ekerö kommun.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden