Mitt i Bromma

Semlor (20 st)

- UR FIKASUGEN

Degen:

150 g smör 5 dl mjölk (3 %) 50 g jäst 1 dl (140 g) ljus sirap 900 g (ca 14 dl) vetemjöl special 1 msk kardemumma­kärnor 1/2 tsk salt 1 ägg till pensling

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och känn med fingret så att degvätskan är ljummen. Är den för varm måste du låta den svalna. För saffransbu­llar, tillsätt saffranet i degvätskan.

2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap samt degvätska och blanda noga.

3. Häll i mjölet och kardemumma­n och knåda degen 10 minuter i köksmaskin eller 15 minuter för hand tills den släpper från kanterna. Den ska vara smidig och glansig. Tillsätt salt och knåda degen i ytterligar­e 5 minuter.

4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

5. Vispa upp ägget och låt stå i rumstemper­atur.

6. Ta upp degen och dela den i 20 delar. Rulla varje del till en boll och lägg med minst 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspa­pper. Jäs under bakduk i 1 timme.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna med äggvispet.

8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter, eller tills de är gyllenbrun­a. Lägg de färdiga bullarna på ett galler för att svalna. Frys in de bullar du inte tänkt äta direkt.

Fyllning:

Inkråmet från bullarna 150 g sötmandlar 150 g mandelmass­a 1 msk vaniljsock­er ca 1/2 dl mjölk 1/2 tsk flingsalt

Montering:

3 dl vispgrädde 1/2 dl florsocker

Gör så här:

1. Skär ett lock på varje bulle, gröp ur och spara inkråmet. 2. Hacka mandeln och rosta den på medelhög värme i en torr stekpanna under konstant omrörning tills den är gyllene. Låt svalna.

3. Riv mandelmass­an. Blanda inkråmet med mandelmass­a, rostade mandlar, vaniljsock­er, mjölk och flingsalt. Använd elvispens degkrokar så går det snabbt. Blir fyllningen för fast, tillsätt lite mer mjölk.

4. Vispa grädden lätt 5. Fördela fyllningen i bullarna och toppa med grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker med en tesil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden