Mitt i Bromma

Nu kan ödekåken väckas till liv igen

Del av projektet Södra Solvallast­aden – cirka 2 000 bostäder är på gång

-

Utslängd i ingenstans

ligger det som måste vara en av Brommas mest isolerade men samtidigt mest centralt belägna byggnader. Mitt i tilläts att besöka ödebyggnad­en, som kan få en ny framtida roll.

Här och var verkar originalgo­lven ligga kvar. På andra ställen syns att golven har bytts ut.

Jonas Lundqvist, driftingen­jör på Stockholms stads fastighets­kontor, tänder en ficklampa. Elektricit­eten är avstängd, trapphuset upp till vinden ligger i mörker.

Väl på vinden är den instängda lukten påtaglig. De omålade golvplanko­rna ser ut att ha legat här sedan byggnaden invigdes för drygt 100 år sedan.

Tidigare har vi gått i korridorer och i trånga utrymmen där dörrar antingen stått på glänt eller har hängts av.

El, vatten och avlopp är sedan länge urkopplat.

Däremot fungerar larmet och värmen.

Vi befinner oss i det som tidigare varit Bällstalun­dsskolan, en byggnad som ligger i vägkorsnin­gen mellan Travbanevä­gen och Bällstaväg­en.

Mer centralt läge får den som letar efter ett centralt läge i Bromma leta efter.

Ödslig känsla

Några kraftfulla stenkast söderut och du befinner dig på Bromma flygplats, några lika kraftfulla stenkast österut och den som kastar stenen befinner sig inom några år på en av tvärbanans nya stationer som håller på att byggas.

Ändå ger platsen och byggnaden känslan av att ligga i ingenstans.

Det mesta av interiören har rivits ut. I det som tidigare har varit ett kök står några rostfria diskbänkar. På ett av våningspla­nen, våning ett, ligger en stor gymnastiks­al där stora fönster släpper in ett gråvitt dagsljus.

En modern, grön exitskylt sticker ut i allt det omoderna.

Trapphuset i byggnaden ser ut som man föreställe­r sig att trapphus ska se ut i en ålderstige­n skolbyggna­d, nedslitna trappsteg av sten, lika slitna ledstänger av trä, ett slitage man kan ana är elevers verk när de genom decennier gått upp eller ned för trappan, på väg till eller från lektioner.

Skolan lades ned 1972, sannolikt av orsaken att skolan inte längre behövdes, stadens förvaltnin­g har åtmins

Med tanke på hur marknadssi­tuationen ser ut idag är det knappast troligt med byggstart 2026.

tone inte lyckats att gräva fram exakta orsaken åt Mitt i.

Blev hotell

Byggnaden uppfördes och stod klar 1912, som folkskola, ungefär motsvarand­e en grundskola i dag. Efter att skolbarnen flyttat ut stod skolan tom fram till 80-talet, då flyttade Maranatafö­rsamlingen in.

Församling­en bedrev under flera år hotellverk­samhet i byggnaden men när brandmyndi­gheten för några år sedan dömde ut byggnaden för hotellverk­samhet flyttade församling­en ut 2020.

Svårt att hitta hyresgäst

Lena Remaeus, kommunikat­ionschef på fastighets­kontoret, skriver till Mitt i att sedan dess har det varit svårt att hitta en ny hyresgäst, bland annat av orsaken att byggnadens tekniska funktioner inte uppfyller dagens krav. Bland mycket krävs ett fungerande vatten- och avloppssys­tem.

I dag används byggnaden av tillfällig­a hyresgäste­r, under senare tid har Försvarsma­kten och Polisen huserat här. Den gamla skolbyggna­den kan dock gå en ny vår till mötes. Den är en del av projektet Södra Solvallast­aden, med plats för cirka 2 000 bostäder, och där skulle ödebyggnad­en n få en roll.

”Vi har inte landat i vilken n funktion den ska få,” skriver r Lena Remaeus.

Byggstarte­n för Södra a Solvallast­aden var tänkt till l 2026, men det är inte säkert. .

”Med tanke på hur mark- nadssituat­ionen ser ut idag g är det knappast troligt med d byggstart 2026 då inga byggaktöre­r knutits till projektet ännu”, skriver Lena Remaeus.

 ?? ?? Bällstalun­dsskolan stod klar 1912. Här gick barn i folkskola, senare i grundskola, fram till 1972, då skolan stängde.
Bällstalun­dsskolan stod klar 1912. Här gick barn i folkskola, senare i grundskola, fram till 1972, då skolan stängde.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Den tidigare gymnastisk­alen.
Vinden vittnar om skolans ålder, inte minst golvplanko­rna som ser ut att ha utgjort golv sedan invigninge­n för drygt 100 år sedan.
I byggnaden vimlar det av korridorer, liksom av dörrar som står på glänt eller har hakats av.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON Den tidigare gymnastisk­alen. Vinden vittnar om skolans ålder, inte minst golvplanko­rna som ser ut att ha utgjort golv sedan invigninge­n för drygt 100 år sedan. I byggnaden vimlar det av korridorer, liksom av dörrar som står på glänt eller har hakats av.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Anders Gustafsson
Trapphuset ser ut som man föreställe­r sig att ett trapphus ska se ut i en så här gammal byggnad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Anders Gustafsson Trapphuset ser ut som man föreställe­r sig att ett trapphus ska se ut i en så här gammal byggnad.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD (LENNART JOHANSSON) ?? Lena Remaeus.
FOTO: STOCKHOLMS STAD (LENNART JOHANSSON) Lena Remaeus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden