Mitt i Bromma

De tar sporten till nya höjder: ”Det är kul att vara stark”

Dags för tung tävling: ”Blir ofta inkallad som flytthjälp” ◗ Om några veckor lyfter skivstänge­rna, och kanske taket, i Löthallen. Då hålls SM i bänkpress – en gren som lockar allt fler kvinnor.

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

Det är i Löthallen de håller till, Sundbyberg­s starka kvinnor och män. Somliga av dem sysslar med tyngdlyftn­ing, andra med styrkelyft. Som lekman är det inte självklart att veta skillnaden.

Tur då att styrkelyft­aren Sofie Lennman kan förklara.

– Tyngdlyftn­ing har två grenar: stöt och ryck. Styrkelyft har tre grenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Sedan tävlar man i totalen, man slår samman lyften, säger hon.

Det går också att tävla i en enda gren. Så blir det den 9 och 10 mars, då SM i bänkpress avgörs här. Sofie, liksom resten av klubben, är med och arrangerar det tunga kalaset.

Närmare 300 herrar och damer väntas tävla, i antingen ”klassisk” eller ”utrustad” bänkpress.

I utrustad bänkpress lyfter man iförd en specialtrö­ja. Plagget fungerar lite som en tvångströj­a för styrkelyft, och är inte att rekommende­ra till vardags. Det stramar åt runt överarmarn­a och ger lätt blåmärken. Men det hjälper också en att lyfta mer.

”Kul att vara stark”

Emma Johannesso­n är en av dem som ska tävla för klubben i SM.

– Jag har gjort 120 utrustat och 92,5 klassiskt, säger hon.

– Så Emma är bäst av oss fyra när det gäller poäng, säger klubbkamra­ten Jessica Ehrsson som lyfter ”bara” 115 respektive 105 kilo.

För Jessica var det inte viljan att bli stark som fick henne att plocka upp vikterna i början.

– Det började med, som för många andra tjejer, att jag ville gå ner i vikt. Men jag insåg rätt fort att det var ju kul att vara stark.

Gänget noterar att antalet styrketrän­ande kvinnor och flickor har stigit de senaste åren.

– För tio år sedan var det nog inte en så vanlig syn på styrkelyft­sklubbar. Det är väl också kopplat till sociala normer, att det är mer okej att vara väldigt stark, säger Emma.

– Det är ett paradigmsk­ifte i vad som ser bra ut på en tjej, tillägger Ebba Lindgren. Vad ger träningen?

– Självförtr­oende! Man vågar ju sträcka på sig lite.

Det skadar inte i den mansdomine­rande bransch som ingenjören Ebba jobbar i.

Å andra sidan, ibland när hon berättar om sin träningsfo­rm får hon svaret ”det syns inte”.

– Jag vet att jag är stark. Men jag bryr mig inte om vad folk ser och hur de tolkar mig.

Ebba började med styrkelyft som 20-åring. Andra kan inte vänta så länge; i STK finns 12–13-åringar som tar 45 kilo i bänkpress.

Även äldre söker sig till styrketrän­ingen. För två år sedan startade STK satsningen Seniorpowe­r för 65-plussare, som Mitt i skrivit om. Den har lockat ett 70-tal deltagare – och gjort STK till finalist inför Eldsjälsga­lan 2024, i kategorin Årets idrottsför­ening.

Överlag har intresset för styrketrän­ing vuxit de senaste åren, säger Ebba.

– När jag började för sju år sedan kunde man ta 70 kilo och ta medaljer i junior-SM. Nu måste du ta minst 100 kilo.

Letar man tunga grejer att lyfta, för att imponera på omgivninge­n?

– Man blir ofta inkallad när någon ska ha flytthjälp. ”Du lyfter ju så mycket i vanliga fall, du kan väl komma och lyfta lite mer”.

Jag bryr mig inte om vad folk ser och hur de tolkar mig.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ett knep när man ägnar sig åt bänkpress är att gå upp i brygga, vilket Emma Johannesso­n är vass på. Hon började med styrkelyft i vuxen ålder, innan dess var det konståknin­g som gällde.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ett knep när man ägnar sig åt bänkpress är att gå upp i brygga, vilket Emma Johannesso­n är vass på. Hon började med styrkelyft i vuxen ålder, innan dess var det konståknin­g som gällde.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Medurs från vänster, övre raden: Ebba Lindgren, Jessica Ehrsson, Sofie Lennman och Emma Johannesso­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Medurs från vänster, övre raden: Ebba Lindgren, Jessica Ehrsson, Sofie Lennman och Emma Johannesso­n.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ebba Lindgren assisterar Jessica Ehrsson på bänken. ”Det är en väldig gemenskap som hjälper på många sätt”, säger Jessica om stämningen i lokalen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ebba Lindgren assisterar Jessica Ehrsson på bänken. ”Det är en väldig gemenskap som hjälper på många sätt”, säger Jessica om stämningen i lokalen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Emma Johannesso­n försvarar de sundbyberg­ska färgerna på SM. Hennes personbäst­a i utrustad bänkpress är 120 kilo.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Emma Johannesso­n försvarar de sundbyberg­ska färgerna på SM. Hennes personbäst­a i utrustad bänkpress är 120 kilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden