Mitt i Bromma

Vi behöver ett personnumm­er

- Anna Kovhan

Har du någonsin

funderat på hur ditt liv skulle se ut om du inte hade ett personnumm­er och bankid? Detta är en verklighet och daglig tortyr för mig – en 19-årig flykting från Ukraina. I kriget förlorade jag allt. Jag kom till Sverige med en ryggsäck. I snart två års tid i Sverige kämpar jag med att återuppbyg­ga mitt liv igen, men varje dag måste jag kämpa för saker som för andra personer är en självklarh­et, bara för att de har ett personnumm­er.

Intervjun till ett jobb inom kundtjänst på Klarna hade gått väldigt bra. Jag fick bra kontakt med kvinnan och klarade provet med goda resultat. Sedan kom det. Inget personnumm­er? Nej, då tror jag inte att vi kan gå vidare med dig eftersom vi inte kan göra en kreditpröv­ning på dig. Jag känner hur en kniv skär genom min mage. Det första året i Sverige drömde jag mardrömmar om mina upplevelse­r från kriget.

Nu drömmer jag om att jag inte kommer att kunna försörja mig i Sverige och bli hemlös.

Kliver in på Akademibok­handeln i Farsta. Tjejen bakom kassan säger att jag kan få trettio procent rabatt på boken om jag är medlem, men förklarar att jag inte kan bli medlem utan ett personnumm­er. Får betala fullt pris. Samma sak händer i alla butiker jag handlar i.

Blir erbjuden ett jobb på T.G.I Fridays i Kungsträdg­ården, men får sen veta att en anställnin­g inte längre är aktuell eftersom utan personnumm­er och bankid kan jag inte använda deras online applikatio­n för anställda.

Min största önskan är att alla makthavare som bestämmer i Sverige skulle förlora sitt personnumm­er i en dag för att känna på hur det är att leva så här. Mer än allt annat önskar jag att någon skulle höra mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden