Mitt i Bromma

Välfärdsbr­otten ökar i Stockholms stad

Enorma vinster inom hemtjänst och förskolor som lockbete

-

Välfärdsbr­otten ökar i Stockholms stad och tjänstemän­nen vittnar om alarmerand­e brister.

STOCKHOLM Gängkrimin­ella som satsar på välfärdsbr­ott i stället för knarkhande­l är ett växande problem i Stockholms stad, varnar Karin Wanngård (S), finansborg­arråd. De kan tjäna enorma belopp på att starta hemtjänstb­olag eller förskolor, utan att faktiskt utföra jobbet.

– Hela tiden måste vi jobba strukturer­at för att komma åt det här, säger hon.

Fem riskområde­n

Staden arbetar med att förbättra samarbetet mellan olika förvaltnin­gar för att öka kontrollen över avtalsuppf­öljningen. Fem områden har identifier­ats som särskilt riskfyllda: hemtjänst, lokalvård, HVB-hem, personlig assistans och daglig verksamhet.

För HVB-hem överväger staden att ta över driften internt för att minska risken för kriminell påverkan.

– En del kanske väljer att starta HVB-hem för att se till att ungarna som placeras där väljer den kriminella banan, säger Wanngård.

Är det här något ni har sett?

– Vi ser mycket, tyvärr. Det är jättetråki­gt.

Många fuskar

Lokalvård är ett extra problemati­skt område. Stickprovs­kontroller vid förskolor och skolor i Enskede-ÅrstaVantö­r visade att städningen i genomsnitt avvek med 0,6 timmar per dag och enhet. Hela 95 procent av enheterna uppvisade brister i metoder och utrustning.

– Jag skulle säga att alla fuskade med timmarna, det låg mellan 0,6 upp till 1,9 timmar. Det är jättetydli­gt att vi inte är där och ser, och att våra leverantör­er vet om det, säger Maria Ricknell, ansvarig för utredninge­n.

Otryggt för barn

För barn som är känsliga för sin omgivning är det extra viktigt att städningen sker på rätt sätt. Dammpartik­lar som samlas på hög kan vara skadligt för de med astma, och felaktiga kemikalier kan utlösa allergier.

– När lokalvårde­n inte fungerar så kan man inte som förälder känna sig trygg, säger Wanngård.

Hon understryk­er att utbildning av personal och förändring­ar i hur man upphandlar är avgörande, och att man bör prioritera kvalitet framför pris.

Staden överväger också att själva driva lokalvårde­n, vilket Wanngård välkomnar. Även om det antagligen skulle bli dyrare, på grund av bättre löner.

– Men då kan de företag som sköter sig också konkurrera på likvärdiga villkor.

Alla fuskade med timmarna.

Mathilda Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden