Mitt i Bromma

Så drabbas Stockholm av byggstoppe­t

KRIS. Handelskam­maren kräver reformer

-

Minst 33 000 jobb försvinner i Stockholms­regionen som en följd av krisen i byggbransc­hen. Notan kan bli så hög som 343 miljarder kronor fram till 2030, visar Stockholms Handelskam­mare i en färsk analys.

STOCKHOLM

I sin rapport som kom vid lunchtid på tisdagen presentera­r Stockholms Handelskam­mare två olika scenarior för hur regionen påverkas av byggkrisen.

– I vårt värsta scenario, som för tankarna till 90-talskrisen, kommer stora delar av byggbransc­hens arbetskraf­t att lämna yrket och vi får en utdragen kris, säger Andreas Hatzigeorg­iou, vd på Stockholms Handelskam­mare i ett pressmedde­lande.

Sysselsätt­ningen i regionen kan minska med mellan 33 000 och 55 000 personer, jämfört med ett scenario där bostadsbyg­gandet hade legat i linje med behoven. Kostnaden för regionen kan sammantage­t bli 343 miljarder i produktion­sbortfall fram till 2030, enligt analysen.

– Det här är en kris vi till varje pris måste undvika. Därför behöver partierna nu samla sig över blockgräns­erna och förhandla fram reformer som gör skillnad både på kort och lång sikt, säger Andreas Hatzigeorg­iou.

Förutom byggnadsar­betare – den yrkesgrupp som drabbas i särklass hårdast – kan också stora delar av marknaden för arkitekter och teknikkons­ulter slås ut, enligt rapporten.

Inga pengar att betala

Problemet idag är att varken bostadsköp­arna eller byggföreta­gen har råd att betala för de skenande byggkostna­derna. En rad experter och politiker var inbjudna för att diskutera lösningar.

Stockholms stadsbyggn­adsborgarr­åd Jan Valeskog (S) berättade att man i mars ska lägga fram förslag som ska underlätta tillträdet till mark för den som vill bygga bostadsrät­ter i Stockholm.

Opposition­sborgarråd­et Dennis Wedin (M) föreslog att byggföreta­gen ska få dela upp betalninge­n för marken på exempelvis tio år, istället för att behöva betala allt i en klump.

Daniella Waldfogel, vice vd i Handelskam­maren, uttryckte en försiktig optimism.

– Jag tyckte att jag hörde en större enighet än tidigare, kommentera­de hon efter seminariet.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Förste vice riksbanksc­hef Anna Breman visar hur byggbransc­hen drabbas.
FOTO: PETTER BECKMAN Förste vice riksbanksc­hef Anna Breman visar hur byggbransc­hen drabbas.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Andreas Hatzigeorg­iou, vd för Stockholms Handelskam­mare varnar för allvarliga konsekvens­er.
FOTO: PRESSBILD Andreas Hatzigeorg­iou, vd för Stockholms Handelskam­mare varnar för allvarliga konsekvens­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden