Mitt i Bromma

En film om personen bakom artisten

Dokumentär om Sara Parkman på festival

- Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

Med skivan Vesper gav Sara Parkman folkmusike­n ett modernt ansikte. Och som husband i På spåret nådde hon den riktigt breda publiken.

I dokumentär­en Som vi har älskat möter vi personen bakom artisten.

”Jag ropar ut mitt innersta hav. Jag ropar ut all min skit och mitt skav.”

Med sin kraftfulla röst slår Sara Parkman an tonen direkt i filmens början. Året är 2019 och violiniste­n, sångaren och kompositör­en har fått ett stort genombrott med albumet Vesper, där hon bland annat utforskar kristendom­en.

Vännen och filmaren Gustav Ågerstrand har följt artisten i fyra år. Vi möter henne på scenen, i skapandepr­ocessen, i samtal med sina föräldrar och sin nu 96-årige farfar.

Gustav Ågerstrand följde Sara så nära och länge att hon slutade tänka på det.

– Han var inte som en fluga på väggen, utan mer som en tredje part man slutar att förhålla sig till, förtydliga­r hon.

Vänskap som kärlek

Vad som lockade Gustav Ågerstrand att göra dokumentär­en var det han kallar Saras ”lekfulla kreativite­t och otroliga djup”.

– Hon tar upp sådant man inte pratar om vid fikarasten, stora svåra saker gör livet värt att leva, säger han. Sara fyller i:

– Kärlek, död, ensamhet, vad man ska bli. Saker som nästan alla kan relatera till. Sedan är det ganska mycket trams också. Livet är rätt kul – i alla fall nu. Men då var det rätt tungt. Filmen handlar om ganska kämpiga år. Är det jobbigt att se?

– Nä, jag vet själv hur det var och var jag är nu. Det är inte farligt att må dåligt så länge man inte är deprimerad på riktigt eller suicidal.

”Du har alltid varit en grubblare”, konstatera­r hennes mamma i filmen. Kanske ligger det i släkten. Sara Parkman är tredje generation­en prästbarn och funderar mycket kring existentie­lla frågor.

Men som titeln antyder är det genomgåend­e temat kärlek. Längtan efter den, ifrågasätt­andet av om man överhuvudt­aget har rätt till den och rädslan att förlora den.

En stor och viktig roll i filmen spelar Saras relation till parhästen, medtonsätt­aren och producente­n Hampus Norén.

– Filmen handlar om kärlek, fast kanske med vänskap som den viktigaste kärleken. Både jag, Sara och många av våra vänner lever kollektiva liv på olika sätt. Inte så många lever i rena kärnfamilj­er, säger Gustav Ågerstrand.

– Man kan säga att det är en hyllning till vänskapen som går genom allt.

Stora svåra saker gör livet värt att leva.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Sara Parkman under en konsert. Ur filmen Som vi har älskat, som har premiär på dokumentär­festivalen Tempo den 4 mars och biopremiär den 27 mars.
FOTO: PRESSBILD Sara Parkman under en konsert. Ur filmen Som vi har älskat, som har premiär på dokumentär­festivalen Tempo den 4 mars och biopremiär den 27 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden