Mitt i Bromma

Dokumenter­ade pandemin genom skyltar

”Kommer bli nutidshist­oria”

- Mathilda.nilsson@mitti.se 08-550 550 27 11/3 2020: 30/3 2020: 26/12 2020: 7/1 2021: KÄLLA: REGION STOCKHOLM

När pandemin slog till greppade Roger Simonsson sin kamera och gav sig ut på Stockholms gator. Budskapen från näringsidk­arna blev små tidskapsla­r av den tid som gått.

Den 11 mars har fyra år passerat sedan WHO meddelade att utbrottet av covid-19 var en pandemi. Det är också datumet för det första dödsfallet kopplat till viruset i Sverige.

Mitt i brinnande pandemi bestämde sig Roger Simonsson för att finkamma innerstade­ns alla gator och fotografer­a de skyltar som företag och näringsidk­are satte upp.

– Jag satt på mitt stamställe, Café Dello Sport, när jag fick idén att det här kommer bli nutidshist­oria. Man vet med våra mänskliga minnen att efter tio minuter har vi börjat glömma bort, säger Roger.

Fotografer­at 400 skyltar

Handskrivn­a, utskrivna, ibland snedskrivn­a eller med små stav- fel. En skylt läste e ” Bion stängd d tills livet inte e känns som en n film längre”, en n annan uppma- nade att ”Ringa a farfar” och en tredje påminde om att ”Detta smittar också: Leenden, vänlighet, skratt och omtanke”.

Totalt uppskattar Roger att han fotografer­ade runt 400 skyltar.

– Jag började gå och cykla runt väldigt metodiskt. Först på Södermalm, gata upp och gata ner. Sen Östermalm, och så vidare.

Även om pandemin på så många sätt var tragisk, och resulterad­e i förluster för såväl människor som många företag, fanns det en värman

Det här ”

kommer bli nutidshist­oria.

de känsla av humor mitt i allt detta, reflektera­r Roger. Han minns tillbaka på k kvinnor som stod p på sina balkonger o och sjöng för att s sprida glädje.

Inte I lämnat spår

F För Roger var pand demin ganska beh haglig. Han fick arb beta hemifrån, njuta a av lugnare gym och e en timmes promenad om dagen.

– Det finns värre saker, som krig. Men min syn kanske hade varit annorlunda om jag själv eller någon nära mig hade drabbats.

Även i dag fortsätter företag att uppmana till stöd för lokala verksamhet­er, och ett litet hostljud får en fortfarand­e att rycka till, men förutom dessa små påminnelse­r har pandemin inte lämnat några större spår, menar Roger.

Södermalms­bon Roger Simonsson fotografer­ade näringsidk­arnas skyltar under pandemin.

Fyra år har gått

Första dödsfallet. Fältsjukhu­set står redo, med 550 vårdplatse­r, varav 140 iva-platser. Det togs aldrig i bruk. Första doserna vaccin till Stockholm. Munskydd rekommende­ras i kollektivt­rafiken i rusningsti­d.

På Bio Rio.

Inte en ovanlig syn under pandemin.

Sallad till vårdperson­alen. En tredje dos vaccin ska erbjudas alla svenskar som är 16 år och äldre. Merparten av restriktio­nerna tas bort. Covid-19 upphör att klassas som en samhällsfa­rlig och allmänfarl­ig sjukdom.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ??
FOTO: JOHANNES ÄNG
 ?? ?? 27/10 2021: 9/2 2022: 1/4l 2022:
27/10 2021: 9/2 2022: 1/4l 2022:
 ?? FOTO: ROGER SIMONSSON ??
FOTO: ROGER SIMONSSON
 ?? ??
 ?? ?? Mathilda Nilsson
Mathilda Nilsson
 ?? FOTO:FOTO ROGER SIMONSSON ??
FOTO:FOTO ROGER SIMONSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden