Mitt i Bromma

Nytt lagkrav tvingar fram söndagsstä­ngt

TID FÖR ÅTERHÄMTNI­NG. ” Varit tvungna”

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Från sex till fem dagar i veckan. Sedan 1 mars håller biblioteke­t i Alvik stängt även på söndagar. Orsaken: Ett lagkrav.

Sedan tidigare har biblioteke­t i Alvik hållt stängt på lördagar. Sedan 1 mars är det även stängt på söndagar.

Beror det på besparinga­r?

– Nej, det är för att kunna leva upp till de här bestämmels­erna om veckovila som numera är lagstiftad­e. Vi lyckades inte att lösa det med den personal vi har och därför är vi tvungna att stänga i Alvik, ett av de sex bibliotek som ingår i enheten Bromma, Hässelby och Vällingby, säger Erik Dardel, biträdande enhetschef för biblioteke­n i Bromma.

Har ni fått reaktioner?

– O ja, det har vi fått, det har kommit synpunkter både till personal på plats och till mig.

Vad säger folk?

– De tycker inte att det är bra, ingen tycker att det är bra, det är både unga människor och äldre som hör av sig och tycker att det är dåligt.

Vad är din egen kommentar?

– Det känns aldrig bra att stänga bibliotek men det var helt enkelt för att vi blev tvungna att göra det för att kunna följa lagen.

Kommer ni att tappa besökare?

– Ja, så kommer det att bli, de söndagsbes­ökare vi har haft kommer att försvinna.

Söndagar är en dag då många besöker biblioteke­t, enligt Erik Dardel.

– Vi har haft språkkafée­r, vernissage, vi har haft barnaktivi­teter och det tvingas vi nu ha på andra dagar, på dagar då många jobbar.

Sedan 1 mars har biblioteke­t i Alvik öppet måndag till fredag och stängt på helgerna.

Hoppas kunna anställa fler

Erik Dardel tror att söndagsstä­ngt på biblioteke­t i Alvik främst innebär en försämring för de besökare som bor i närheten.

– Det betyder främst något för dem som har Alvik som sitt närmaste bibliotek, det är dit man tar sig lättast, det är en högre tröskel att ta sig till de andra biblioteke­n vid Brommaplan och Kungsholme­n som är närmast men ändå ligger längre bort. Det blir sämre, helt enkelt.

Erik Dardel ger ändå visst hopp om en förändring.

– Vi hoppas kunna öppna på söndagar igen men det kräver att vi ändrar på personalgr­uppen, vi hoppas kunna anställa fler men vi är inte där än.

Hur långt bort är det?

– Folk är redan missnöjda att deras bibliotek är stängt, det kommer inte att öppna inom en snar framtid men vi kommer att göra vad vi kan för att det ska bli så.

” Det känns aldrig bra att stänga bibliotek.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: CECILIA LJUNG ?? Alviks bibliotek håller endast öppet måndag till fredag med anledning av nya regler om återhämtni­ng för personalen.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: CECILIA LJUNG Alviks bibliotek håller endast öppet måndag till fredag med anledning av nya regler om återhämtni­ng för personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden