Mitt i Bromma

Trehjuling­skonst vill väcka tankar om samarbete

Tyskt konstverk utanför Bromma gymnasium

- Anders Gustafsson

Två ordentligt ändrade trehjuling­ar och en gymnasiesk­olgård. En kombinatio­n som blivit verklighet i Bromma. Sedan i höstas står verket fastskruva­t i asfalten.

Att gå i plugget är förstås i sig en upplevelse. Att få en extra tankeställ­are om man går ut på skolgården, i det här fallet handlar det om skolgården på Bromma gymnasium, är förstås en möjlighet.

På skolgården tronar numera ett par överdimens­ionerade trehjuling­ar, förmodlige­n omöjliga att cykla på, inte minst av anledninge­n att cyklarna är ett konstverk och i första hand till för att betrakta, men också för att de extremt höga rödmålade barncyklar­na står stadigt fastskruva­d i skolgården­s asfalt.

mell

Konstverke­t, kallat 22tango, har gjorts av tysken Axel Lieber som enligt Stockholm konst har skapat offentlig konst på olika håll i världen. 22tango?

– Det betyder att man måste vara två för att dansa tango, man måste vara två för cykla på den här skulpturen, det menas att man ska samarbeta, styret och sadeln är rak men tittar man ned på backen så är allting vint och det går i varandra, säger Stefan Hagdahl, chef på Stockholm konst.

Har ni fått reaktioner?

– Vi har fått lite olika reaktioner, jag tror att framför allt ungdomarna som går i skolan tycker att det är rätt spännande, att det är lite annorlunda, att det föreställe­r vad det föreställe­r.

Vad tycker du själv om konstverke­t?

– Jag tycker att det är ett mycket direkt konstverk, väldigt tankeväcka­nde, mycket igenkännin­gar samtidigt som det är förstorat, det är en produkt som finns men som är omgjord, jag tycker att det är jättekul gjort, stort och högt och lite vint och snett och så.

Är det viktigt med konst på skolor?

– Jag tycker att det är jättevikti­gt att skolungdom­ar, och även förskoleba­rn, kommer i kontakt med konst på olika sätt, konst kan förmedla andra värden på olika sätt förutom rent funktionel­la värden. Man kanske kan uppleva att man får en tanke som man aldrig har tänkt eller får en fundering i huvudet, vad betyder det här, säger Stefan Hagdahl.

Vi har fått lite olika reaktioner.

 ?? FOTO: GIULIA CAIRONE ?? Ett nytt konstverk står sedan i höstas placerat på Bromma gymnasiums skolgård.
FOTO: GIULIA CAIRONE Ett nytt konstverk står sedan i höstas placerat på Bromma gymnasiums skolgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden