Mitt i Bromma

Ingen koll på svart arbetskraf­t

-

tockholm måste bli bättre på att förebygga och upptäcka svart arbetskraf­t i kollektivt­rafikens byggprojek­t. Det slår Regionrevi­sorerna fast i en kritisk rapport.

Varje år plöjer Region Stockholm ner miljardbel­opp i kollektivt­rafikens olika byggprojek­t. Det har också blivit dubbelt så vanligt med oseriösa byggföreta­g som anlitar svart arbetskraf­t under de senaste tio åren, enligt bedömninga­r i branschen.

Nu har Regionrevi­sorerna granskat Trafiknämn­den och slagit fast att ”det förebyggan­de arbetet mot svart arbetskraf­t behöver stärkas på ett antal punkter”.

Visserlige­n ställs det krav i alla avtal att arbetsrätt­sliga regler ska följas. Men det behövs bättre riskbedömn­ingar, fler stickprovs­kontroller, mer systematis­k uppföljnin­g och en gemensam struktur inom förvaltnin­gen, enligt rapporten.

”Om huvudentre­prenörerna skulle brista i sina kontroller av underentre­prenörer så är beställare­n, i detta fall trafiknämn­den, helt ovetande om detta”, skriver revisorern­a.

– Förvaltnin­gen håller med om revisorern­as samlade bedömning och kommer att fortsätta stärka det förebyggan­de arbetet inom de punkter som regionrevi­sorerna pekar på, kommentera­r Natalie Nordenswan, presskommu­nikatör på SL.

Ingen lön på månader

Enligt henne finns det inga specifika fall av svart arbetskraf­t som är kända av trafikförv­altningen. Granskning­en gäller främst bygget av Tvärbanan Solna- och Kistagren men inte utbyggnade­n av tunnelbana­n.

Förra våren upptäckte Förvaltnin­gen för utbyggd tunnelbana att den kinesiska entreprenö­ren CRTG under flera månader inte betalat ut lön till sina anställda. Detta åtgärdades senare under året.

– Men vi har inte haft några fall med svart arbetskraf­t. Och vi har en revisionsp­lan där vi följer upp att entreprenö­rerna uppfyller de krav vi ställer, säger Emma Sahlman, kommunikat­ör på förvaltnin­gen.

Petter Beckman

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SL får bakläxa.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SL får bakläxa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden