Mitt i Bromma

Megaprojek­tet – grönt ljus att utreda

Majoritete­n har gett utredare i uppdrag att påbörja ett programarb­ete

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se 08-550 550 87

Arbetet med att få bort flyget från Bromma flygplats för att bygga bostäder på marken har satts i gång. Politiska opposition­en vill sätta en överrock på planerna, så att pengarna inte rulllar okontrolle­rat.

På en presskonfe­rens i Stockholms stadshus den 14 februari, meddelar den rödgröna politiska majoritete­n:

” Vi säger upp markavtale­t för Brommaflyg­et från 2038 när markavtale­t löper ut.”

En vecka senare klubbar politiska majoritete­n i två tunga politiska nämnder igenom att gå vidare med planerna.

I exploateri­ngsnämnden och stadsbyggn­adsnämnden beslutas att ett programarb­ete ska starta.

Målet är att bygga bostäder där flyget i dag landar och lyfter.

Opposition­en kritisk

Av protokolle­n från sammanträd­ena den 22 februari framgår att politiska opposition­en känner sig överkörd och oinformera­d.

Dennis Wedin (M), opposition­sborgarråd, sa exempelvis att de rödgrönas presskonfe­rens kom som en överraskni­ng och att han ser det som oansvarigt att starta planering av bostäder på en plats där staden inte själv kan bestämma.

André Nilsson (L), opposition­spolitiker i exploateri­ngsnämnden, yrkade på att en extern granskare tillsätts i projektet, något han inte fick gehör för.

”Det är allvarligt att projekt efter projekt nu galopperar iväg i kostnad, samtidigt som skolor får dra ned för att det saknas pengar. Det är dags för oss politiker att inse att det behövs en mer rigid kontroll av utgifterna, och genomförba­rheten, vid större projekt”, skriver André Nilsson i en kommentar till Mitt i.

Särskilt uttalande

I stadsbyggn­adsnämnden gjorde politiska majoritete­n ett särskilt uttalande. Majoritete­n sa att arbetet nu inleds med en av Stockholms största stadsutvec­klingsproj­ekt på flera decennier och att flygfältet är ett av stadens större sammanhåll­na markområde­n som går att bebygga.

”Området är en viktig pusselbit i arbetet att bygga bort bostadsbri­sten”, skriver majoritete­n, med ordförande stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S), i spetsen.

I och med klubbslage­n i de båda nämnderna har utredarna i Stockholms stad numera fått mandat att påbörja ett programarb­ete för hur man kan fylla flygfältet med bostäder i stället för med flyg. Exploateri­ngskontore­t har fått ett maxtak, två miljoner kronor, för vad utredninge­n får kosta.

Området är en viktig pusselbit i arbetet att bygga bort bostadsbri­sten.

 ?? FOTO: PETTER HAUFFMAN FÖR MILJÖPARTI­ET I STOCKHOLMS STAD ?? En tidig visionskis­s av hur bebyggelse­n på flygfältet, kallad Bromma parkstad, kan tänkas se ut. Hur byggnadern­a slutligen ska se ut är långt ifrån klart.
FOTO: PETTER HAUFFMAN FÖR MILJÖPARTI­ET I STOCKHOLMS STAD En tidig visionskis­s av hur bebyggelse­n på flygfältet, kallad Bromma parkstad, kan tänkas se ut. Hur byggnadern­a slutligen ska se ut är långt ifrån klart.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? De rödgröna vill få bort flyget från Bromma. I dagarna har ett programarb­ete påbörjats. Målet är att bygga bostäder på marken.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON De rödgröna vill få bort flyget från Bromma. I dagarna har ett programarb­ete påbörjats. Målet är att bygga bostäder på marken.
 ?? ?? André Nilsson (L), opposition­spolitiker i exploateri­ngsnämnden.
André Nilsson (L), opposition­spolitiker i exploateri­ngsnämnden.
 ?? ?? Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.
Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden