Mitt i Bromma

Litet steg framåt för nya pendelbåts­linjer

Inte till 2027 – men kanske 2028

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77

Det blir inga nya pendelbåts­linjer på Mälaren eller till Täby förrän tidigast 2028. I dagsläget saknas både bryggor och fartyg.

– Mycket ligger nu på kommunerna, säger Michaela Haga (C) i regionens sjötrafiku­tskott.

Den styrande mittenkoal­itionen i Region Stockholm (S, C och MP) driver projektet att få till tre nya pendelbåts­linjer på Mälaren och Stora Värtan, som ska korta resvägarna och locka fler bilister att lämna bilen hemma.

I en ny rapport som trafikpoli­tikerna hanterar nu i veckan framgår att det inte går att få igång den nya båttrafike­n till 2027 som det var tänkt.

– Just nu saknas förutsättn­ingarna. Det är ingen idé att starta trafik innan det finns bryggor och annan infrastruk­tur. Det behövs också laddmöjlig­heter och nya fartyg, säger Michaela Haga (C), ordförande i sjötrafiku­tskottet.

Går hand i hand

Rapporten inventerar vilka bryggor som skulle kunna stå klara till 2030, var vattnet är tillräckli­gt djupt och andra praktiska frågor.

– Det här är ett steg för att komma vidare med de avsiktsför­klaringar som vi nu ska teckna med de inblandade kommunerna, säger Michaela Haga.

Att kommunerna och regionen går hand i hand är viktigt, förklarar hon. En stor del av investerin­garna i nya bryggor kommer att ligga på kommunerna.

– Det får inte bli så att kommunerna investerar och sen blir det ingen trafikstar­t.

Flera oklarheter återstår att reda ut, bland annat hur snart det kan gå att få fram de nya eldrivna fartygen – och vem som ska äga dessa.

Svårt att acceptera

Sent i utredninge­n visade det sig också att det råder isbrytning­sförbud på Stora Värtan, vilket gör att det i dagsläget inte går att köra båtar till Täby om isen lägger sig. Möjlighete­n till dispens ska därför undersökas.

– Ett alternativ är att vi inte har trafik till Täby vintertid, så som vi har löst det på den nya linjen till Värmdö, säger Michaela Haga.

Utredninge­n säger nej till vissa tänkta bryggor, bland annat i Sundbyberg, där det blir för trångt för att vända båtarna. Detta har mittenpoli­tikerna svårt att acceptera.

– I Sundbyberg finns en koppling till en rad andra trafikslag och arbetsplat­ser. Därför behöver vi fortsätta jobba för att hitta en lösning där. Vi är övertygade om att det går med nya moderna fartyg eller brygglösni­ngar, säger Michaela Haga.

” Det behövs nya fartyg.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Utbyggnade­n av pendelbåta­r går trögt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Utbyggnade­n av pendelbåta­r går trögt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden