Mitt i Bromma

EU-valet är runt hörnet – så påverkar det stockholma­rnas vardagsliv

”Både tråkigt och allvarligt”

- Mathilda Nilsson

Trots att hälften av de beslut som fattas i Stockholms kommuner påverkas av EU-politiken, avstod en stor del av medborgarn­a från att delta i det senaste EUvalet.

– Man har verkligen alla chanser att påverka och förändra lagarna, säger Alice Bah Kuhnke.

Den 9 juni är det dags för Europaparl­amentsvale­t i Sverige. Vid det senaste EU- valet låg valdeltaga­ndet på 55 procent i landet, en ökning för tredje gången i rad. Trots denna uppgång förblir siffran betydligt lägre jämfört med riksdagsva­let, där 84 procent av väljarna deltog.

Samtidigt har Europaparl­amentet ett stort inflytande över lagstiftni­ngen vi ser runt omkring oss.

– Cirka hälften av punkterna på en fullmäktig­edagordnin­g i svenska kommuner påverkas direkt eller indirekt av beslut från EU-nivå, säger Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Finansiera­r stadens projekt

Hon fortsätter med att säga att de lagar som föreslås och förhandlas i hög grad påverkas av vilka politiker som väljs in i Europaparl­amentet.

I det senaste valet gick det bra för den gröna gruppen i parlamente­t, vilket ledde till framsteg inom klimat- och miljölagst­iftning.

– Genom sin röst bidrar man till att välja vilken inriktning de politiska besluten på EU-nivå kommer ha de kommande fem åren.

Stockholms stad söker även finansieri­ng från EU:s fonder och program, tilllägger Löfvenberg. Projekt Spången, som syftade till att utveckla kompetense­n hos stadens personal inom äldre- och funktionsh­inderomsor­g samt skola, och Welcome House, som erbjuder stöd till nyanlända under deras första tid i staden, är två exempel.

Stora kunskapslu­ckor

Alice Bah Kuhnke (MP) har under de senaste fem åren suttit i Europaparl­amentet. Hon tycker att man gör klokt i att rösta.

– Under min tid som minister tog jag emot en utredning som visade svart på vitt vilka låga kunskaper det finns om EU. Det är både tråkigt och allvarligt, säger hon.

Hon menar att politiker själva saknar tillräckli­g förståelse för EU och brister i att informera medborgarn­a om EU:s betydelse på lokal nivå. Som tidigare demokratim­inister hade hon relativt goda kunskaper och insikter, säger hon. Men som parlamenta­riker har hon fått nya perspektiv.

– Något som verkligen har slagit mig är att vi redan nu vet vilka lagstiftni­ngar och förändring­ar som kommer ske i Sverige inom fem till tio år. Man kan inte säga att man blir tagen på sängen utan man har verkligen alla chanser att påverka och förändra lagarna.

Man kan inte säga att man blir tagen på sängen.

”Rör livets alla delar”

Just nu pågår tusentals lagstiftni­ngar, säger hon. Från gemensamma laddare för våra mobiltelef­oner till regler om kemikalier i leksaker, avgasutslä­pp från bilar och marknadsfö­ring av kläder, berör alla dessa lagar stockholma­res vardag.

– Det är en rad frågor som rör livets alla delar. Barn, studenter, vuxna och gamla. Det finns många skäl till att faktiskt ta reda på vad de olika partierna vill och göra sitt val och rösta 9 juni, avslutar Alice Bah Kuhnke.

 ?? ?? Varken Isabelle Stenberg eller Gunnar Jakobsson röstade i förra EU-valet. ”Ett litet hum om vad som pågår i EU har man väl men man borde nog vara mer påläst. Man måste lägga ner så mycket tid för att hänga med.”
Varken Isabelle Stenberg eller Gunnar Jakobsson röstade i förra EU-valet. ”Ett litet hum om vad som pågår i EU har man väl men man borde nog vara mer påläst. Man måste lägga ner så mycket tid för att hänga med.”
 ?? FOTO: FREDRIK HJERLING ?? Alice Bah Kuhnke (MP) delar med sig av tiden i Europaparl­amentet.
FOTO: FREDRIK HJERLING Alice Bah Kuhnke (MP) delar med sig av tiden i Europaparl­amentet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.
FOTO: PRIVAT Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden