Mitt i Bromma

Hur märks EU-politiken i stadshuset?

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se

◗ HALLÅ DÄR

Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd i staden, du har suttit femton år i Europaparl­amentet. Kan du nämna några frågor som avgörs i EU, men påverkar Stockholm?

– Handelsfrå­gor, konkurrens­regler och fiskepolit­ik är det endast EU som får bestämma.

För näringsliv­et och företagen i Stockholm är det viktigt med fri tillgång till marknader och länder. Mer än hälften av Stockholms ekonomi är beroende av export, fortsätter Fjellner, och därför är EU:s regleringa­r avgörande för att skapa rätt förutsättn­ingar.

EU utgör också det främsta verktyget för att skydda våra hav.

– Om man bryr sig om hur Östersjön mår, då är det viktigt att vi får en majoritet i parlamente­t som bryr sig mer om att fiskarna ska vara i haven än på de stora trålarna.

3 heta Stockholms­frågor

Fjellner lyfter fram tre frågor i Stockholms politik som har starka band till EU:

1. Det första är avfallskva­rnarnas framtid i Norra Djurgårdss­taden som hotas av nya EU-regler. I stadshuset råder oenighet om man bör ansöka om undantag från dessa regler eller inte.

2. Det andra är frågan om införandet av Miljözon klass 3, som EU granskar för att se om det strider mot den fria rörlighete­n.

3. Det tredje är klimatfråg­an Bio-CCS, där målet är att ha en fullskalig anläggning i drift 2026. Projektet är EUfinansie­rat och kan fånga in koldioxid som motsvarar Stockholms vägtrafiks utsläpp under ett helt år.

– EU påverkar Stockholm, det är lika viktigt att Stockholm påverkar EU. Av egen erfarenhet så spelar det väldigt stor roll vilka de enskilda personerna som sitter i parlamente­t är, säger Christofer Fjellner (M).

EU påverkar Stockholm.

 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd i staden, har suttit i Europaparl­amentet i femton år.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Christofer Fjellner (M), opposition­sborgarråd i staden, har suttit i Europaparl­amentet i femton år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden