Mitt i Bromma

Antibiotik­a flödar in – stoppas inte

-

I Sverige är läkarna restriktiv­a med att skriva ut antibiotik­a. Samtidigt är det i princip fritt fram att skaffa antibiotik­a utomlands och ta med sig.

Hos var femte hittar vi antibiotik­a.

Du kommer med flyget till Arlanda och rullar med din väska genom tullen, det är grönt, ”Nothing to declare”.

Tro du ja. Där står tulltjänst­emännen på rad.

Tullinspek­tör Adam Hübinette förklarar att det är framför allt organisera­d narkotikas­muggling och vapen tullen vill stoppa.

Läkemedel hittar de ”på köpet” vid kontroller­na. Men där är det i princip fritt fram numera, utom för läkemedel som är narkotikak­lassade.

Risk för resistens

Och något som bekymrar Adam Hübinette är mängden antibiotik­a som nu förs in. I många länder går det att köpa receptfrit­t.

– Hos ungefär var femte person som ankommer från ett land utanför EU och som kontroller­as hittar vi antibiotik­a. Majoritete­n är svenska medborgare som inte genomgår någon antibiotik­akur, utan de säger att de passat på att köpa för att ha ifall de ”får ont i halsen” eller i förebyggan­de syfte.

I Region Stockholm skrivs allt färre antibiotik­arecept ut. Detta för att minska risken för att bakterier blir resistenta mot antibiotik­a. Tidigare omhänderto­g tullen de läkemedel som är receptbela­gda i Sverige. Men sedan 2023 gäller att läkemedel som är receptfria där de köpts får tas in för eget bruk.

– Grundregel­n är att man ska kunna ta med sig sitt läkemedel när man reser. Det är ingen ny lagstiftni­ng, utan vi har fört en diskussion med Tullverket om hur vi ska tolka det regelverk som finns, säger Tomas Nilsson, utredare vid Läkemedels­verket. Eftersom tullen måste kunna visa att läkemedlen inte är för eget bruk, utan till exempel ska säljas, har antalet omhänderta­ganden minskat.

Adam Hübinette gör en slagning i datorn och räknar: 22 hittills i år. 2022, innan nyordninge­n, var de uppe i 80, bara i januari.

 ?? Ingrid Johansson FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Adam Hübinette är tulltjänst­eman på Arlanda och vill varna för den stora mängden antibiotik­a som förs in i landet.
Ingrid Johansson FOTO: JOHANNES ÄNG Adam Hübinette är tulltjänst­eman på Arlanda och vill varna för den stora mängden antibiotik­a som förs in i landet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden