Mitt i Bromma

Huset i korsningen – ett av alla bostadsbyg­gen Från boom till broms

- Anders.gustafsson@mitti.se 08-550 550 87 Under 2023 började Jämfört med året Som följd av I Bromma stod KÄLLA: SCB, DN,

De färdiga bostäderna i februari 2024.

Jag trodde att det skulle bli besvärligt med att man skulle höra tunnelbana­n.

I höstas stod 50 nya lägenheter klara i Traneberg. Samtidigt har inga nya bostäder byggts klart under första kvartalet i Bromma.

TRANEBERG

Under 2023 började 6 938 lägenheter att byggas i staden, en halvering av antal nya bostäder jämfört med 2022.

Ett av dessa nya bostadshus som började att byggas 2022 är huset på Tranebergs­vägen Traneberg – 50 lägenheter stod klara för inflyttnin­g i oktober 2023.

– Försäljnin­gen har gått jättebra, allt är sålt och inflyttat, säger Lise-Lott Nilsson, marknadsom­rådeschef Stockholm på Riksbyggen.

Skulle ni ha satt spaden i jorden i dag, 2024? Världsläge­t har förändrats. Det är höga räntor.

– Det hade vi gjort i dag. Det här är ett väldigt populärt område. Framförall­t de här mindre infillproj­ekten som vi kallar dem för, när man bygger mitt i ett bostadsomr­åde, är otroligt populärt och det är många som vill bo i ett inarbetat bostadsomr­åde, säger Lise-Lott Nilsson.

Hur gick tankarna kring bullret från tunnelbana­n och Tranebergs­bron?

– Nej, det visste vi, och jag måste säga att jag är väldigt förvånad när man är inne i lägenheter­na för jag trodde att det skulle bli besvärligt med att man skulle höra tunnelbana­n men det är väldigt bra, man hör inte tunnelbana­n

Har närboende hört av sig till er på byggbolage­t?

– Vi har en väg åt ena hållet och en äng åt andra hållet så det är egentligen bara på ena gaveln som det är lägenheter och där känner inte jag till att vi har haft klagomål, säger Lise-Lott Nilsson.

En man som under byggtiden bodde i ett flerfamilj­shus en bit bort från husbygget, säger att han inte märkte av bostadsbyg­get i någon större omfattning.

– Vi fick lite sprickor i väggarna men det tror jag skulle fixas eller om hyresvärde­n skulle få ersättning för det. Värre än så har det inte varit, säger mannen.

Stördes du av byggbuller? – Vissa tider men inga tider som man inte förväntar sig.

● 6 938 lägenheter att byggas i Stockholms stad, småhus och lägenheter.

● innan, 2022, handlar det om en halvering av nybyggnati­on. 2022 påbörjades byggandet av 13 881 lägenheter.

● bygginbrom­sningen har Stockholms stad flyttat fram målsättnin­gen om 140 000 nya bostäder till 2030, till att målet i stället ska uppnås fem år senare, 2035.

● 401 lägenheter klara för inflyttnin­g under 2023. Flertalet, 351, var bostadsrät­ter. Hittills under 2024, fram till slutet av mars, har inga nybyggda lägenheter tillkommit på Brommas bostadsmar­knad.

STADSBYGGN­ADSKONTORE­T

 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ??
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON
 ?? ?? Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden