Mitt i Bromma

Premiär: En ny arena för konst och vetenskap

- Mathilda Nilsson

I det nybyggda kvarteret Forskaren i Hagastaden står The Cell snart redo att välkomna besökare till en sammanflät­ning av konst och life science.

STOCKHOLM

– Vår ambition är att göra life science tillgängli­gt och engagerand­e, oavsett ålder eller bakgrund, och inspirera en ny generation av innovatöre­r och tänkare, säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställnin­gar och Upplevelse­r på Tekniska museet.

Inom kort slår The Cell upp dörrarna i det nybyggda kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden.

The Cell är en helt ny utställnin­gsyta på 750 kvadratmet­er som utforskar gränsen mellan teknik, medicin, naturveten­skap och konst. Bakom satsningen står Tekniska museet, i samarbete med Karolinska Institutet.

Konsten förenklar

Enligt Samira Bouabana, verksamhet­sledare på The Cell, är målet att skapa en plats där konst, vetenskap och samhällsfr­ågor kan vävas samman.

– Vi tror att konsten kan öppna nya dörrar till att förstå hur områdena hänger ihop, säger hon.

Life science, eller livsvetens­kap, är ett svenskt spetsområd­e i snabb utveckling, skriver Tekniska Museet.

För att behålla denna position i framtiden behöver det allmänna intresset bli större.

Det är ambitionen som ligger till grund för The Cell, som kommer att fungera som en publik scen för utställnin­gar, scenframtr­ädanden, pedagogisk­a skolprogra­m, samtal och möten.

Premiäröpp­ningen sker den 20 april i samband med Kulturnatt­en. Årets tema är “Existens”, och som höjdpunkt presentera­s tre utställnin­gar av den australisk­a konstnären och forskaren Dr Helen Pynor, som utforskar gränserna mellan liv och död.

Det är första gången som Pynors verk visas i Sverige. Från öppning och fram till våren 2025 visas utställnin­gen ”Borderland­s”, där tre av Pynors verk kommer att visas: ” The Body is a Big Place”, ”93% Human” och ” The End is a Distant Memory”.

Konsten kan öppna nya dörrar.

 ?? FOTO: MIHA FRAS ?? The Body is a Big Place av Helen Pynor och Peta Clancy, 2013.
FOTO: MIHA FRAS The Body is a Big Place av Helen Pynor och Peta Clancy, 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden