Mitt i Bromma

Aleris ultragyn gör slut med Region Stockholm

- Ingrid Johansson

Företaget har fått nog av Region Stockholm. Ersättning­en är för låg.

STOCKHOLM

I höst upphör ultragyn på Sabbatsber­g med två av sina uppdrag: uppföljnin­g av patienter som behandlats för gynekologi­sk cancer och utredning av cellföränd­ringar.

Och när det nuvarande avtalet löper ut tänker de inte sluta något nytt med Region Stockholm.

”Bakgrunden är vårdperson­alens larm om behovet att tillsätta mer pengar till kvinnosjuk­vården i Region Stockholm” skriver Jens Eriksson, vd Aleris Sverige, i ett mejl.

Vårdval specialise­rad gynekologi infördes 2012 och 38 vårdgivare ingår. Nu har en revidering av vårdvalet gjorts, och Aleris är inte nöjda. Framför allt för att det inte skett någon indexupprä­kning av ersättning­en, som nu inte ger kostnadstä­ckning, menar de.

”I Stockholm är ersättning­en för ett läkarbesök 1 007 kronor, i Sörmland 1 600 kronor. Stärk och ge medarbetar­na förutsätt

Det finns 38 vårdgivare, både privata och regiondriv­na, som har avtal med Region Stockholm och får betalt för den vård de bedriver.

Jens Eriksson, vd Aleris Sverige.

ningar att klara sina uppdrag. Det kan i nuläget bara lösas genom att Region Stockholm satsar mer pengar” skriver han.

Tanken med revidering­en är bland annat att mottagning­arna ska vara större med fler läkare och fler patienter så att den medicinska kompetense­n hålls uppe, men också att spara 20 miljoner kronor.

Ska stärka gynvården

Revidering­en ingår i mittenstyr­ets omställnin­gsplan. Några vårdval upphör och övergår i regionens regi eller upphandlas. Andra får ändrade villkor.

Talla Alkurdi (S), hälsooch sjukvårdsr­egionråd, skriver i ett mejl att de har haft dialoger med många vårdgivare inför förändring­arna.

”Den dialogen, och förvaltnin­gens rekommenda­tioner, har lett till det beslut som nu har fattats om att stärka gynvården i hela länet,” skriver hon.

Men opposition­en är kritisk.

– Omställnin­gsplanen liknar allt mer en nedläggnin­gsplan, säger Désirée Pethrus (KD).

 ?? FOTO: ALERIS ??
FOTO: ALERIS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden