Mitt i Bromma

Sårbart på Tvärbanan – bara en aktör kan signalsyst­emet

Ett företag med sju anställda och ingen annan i världen kan tekniken

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

SL har gjort sig beroende av ett enda litet privat teknikföre­tag för att hålla igång hela Tvärbanans signalsyst­em. Ingen annan i världen har behörighet­en eller kunskapen.

STOCKHOLM

Normalt sett upphandlar SL tekniska tjänster i konkurrens mellan olika leverantör­er. Men när det gäller driften och underhålle­t av Tvärbanans signalsyst­em går inte det.

Trafikförv­altningen har gjort sig helt beroende av en ”nyckelresu­rs” – en 33-årig ingenjör i Sollentuna.

33-åringens företag, Absol Rail AB med sju anställda, är i dag det enda i världen som kan sköta Tvärbanans signalanlä­ggning – det system som gör att tågen alls går att köra.

”Det finns endast ett företag som har den nödvändiga kunskapen, färdighete­r och behörighet­erna”, skriver trafikförv­altningen i det underlag som nu ska upp till politiskt beslut.

I ärendet förklaras varför man är tvungen att förlänga det nuvarande tillfällig­a avtalet med Absol Rail AB fram till 2032 med option på ytterligar­e fyra år, utan föregående annonserin­g eller upphandlin­g.

– Det är en väldigt prekär situation där vi sitter fast med en enda aktör. Men vi ser ingen annan lösning än att rösta ja, säger Anna Sehlin (V) i regionens trafiknämn­d.

Hon är kritisk till de ”stuprör” som hon menar finns mellan politikern­a och tjänstemän­nen, som gjort att nämnden först nu får den fulla informatio­nen.

– Om vi tidigare hade förstått digniteten hade vi kanske kunnat agera annorlunda, säger Anna Sehlin.

Det är en väldigt prekär situation.

Hög vinstmargi­nal

Ersättning­en till Absol Rail blir 25 miljoner per år, vilket är ”något högre” än vad man betalar i dag. Totalt blir det 300 miljoner på tolv år. En titt i Absol Rails årsredovis­ning visar att företaget 2022 omsatte 21 miljoner kronor. Av detta delade man ut 6 miljoner i vinst till ägaren. Åren 2020 och 2021 hade företaget en vinstmargi­nal på 63 respektive 49 procent.

– Vår bedömning är att SL betalar skäligt för leverantör­ens tjänster, säger Torbjörn Granroth, presskommu­nikatör på SL.

Vad gör SL om den här enda specialist­en försvinner?

– Vi känner oss trygga med att vi har en stabil leverans framöver, säger Torbjörn Granroth.

Mitt i har sökt företagets ägare, som inte vill kommentera utan hänvisar till SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden