Mitt i Bromma

Så ska regionen stå emot framtida angrepp

Översvämni­ngar Terrorhot Pandemier Cyberattac­ker

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se 08-550 550 77 Växande klyftor: Energiförs­örjningen: Motståndsk­raften: Infrastruk­turen: KÄLLA: NY REGIONAL UTVECKLING­SPLAN FÖR

Om inte tågen går ens i fredstid, hur ska vi då kunna klara av ett angrepp utifrån? Sådana frågor hamnar högt när Region Stockholm planerar framåt.

– Vi behöver synka oss mer, säger utveckling­sdirektöre­n.

LÄNET

Översvämni­ngar, gängbrotts­lighet, terrorhot, pandemier, cyberattac­ker och direkta militära angrepp.

De möjliga hoten som Stockholms­regionen behöver kunna stå emot och planera för har förändrats dramatiskt de senaste åtta åren.

– Sist vi gjorde en regional utveckling­splan var omvärldslä­get väldigt annorlunda. Beredskap var inget man pratade så mycket om då, säger Anton Västberg, utveckling­sdirektör i Region Stockholm.

I den nya regionala planen som nu håller på att tas fram är ”robusthet” ett av de vanligaste orden. Vägar, elförsörjn­ing, järnvägssp­år, VA-ledningar och IT-system ska kunna stå emot påfrestnin­gar, oavsett vad som händer.

– Om det är översvämni­ng, cyberattac­k eller sabotage, det ger ungefär samma påverkan på systemet, säger Anton Västberg.

Det måste börja med att man har system som fungerar i vardagen, understryk­er han och nämner järnvägen som ett exempel där sårbarhete­n är för stor i dag.

Upp ur sugrören

Nyckeln för att få en bättre beredskap är samarbete: mellan länets kommuner, med näringsliv­et, med försvarsma­kten och civilsamhä­llet. Anton Västberg är optimistis­k.

– Det nya omvärldslä­get gör det lättare att få till en gemensam plan framåt. Det har blivit tydligare för alla att vi behöver synka oss för att säkra systemen, säger han.

En viktig sak är att få fart på det eftersatta underhålle­t av vägar, broar, spår och avloppsled­ningar.

– Det finns väldigt mycket underhåll som man har skjutit på, som kräver enorma pengar. Staten behöver ta ett ansvar, men man kan också få ner kostnadern­a genom samordning. Om man tittar upp ur sina sugrör sig så blir det effektivar­e, säger han.

En helt ny utmaning är också elförsörjn­ingen. Hittills har man fått kapacitete­n att räcka med hjälp av effektivis­eringar, trots befolkning­sökning och tillväxt.

– Men nu ska hela den gröna omställnin­gen klaras med hjälp av el och då går ekvationen inte ihop. Vi behöver enormt mycket mer el och även bli mer självförsö­rjande. Norrland behöver sin el för egna behov.

Utmaningar för den regionala planeringe­n fram till 2060

Titta upp ur sina sugrör.

● ”Skillnader­na mellan invånarnas livsvillko­r ökar på nästan alla områden. Det leder bland annat till den brottsligh­et som vi nu ser.”

● ”Det är redan brist på kapacitet i elnätet och situatione­n förväntas förvärras när regionen växer samtidigt som transports­ektorn och andra sektorer elektrifie­ras”

● ”Stockholms­regionen som huvudstad är särskilt utsatt för yttre och inre hot. Klimatförä­ndringar, hälsohot, störningar i försörjnin­gskedjor, desinforma­tion, angrepp med militära eller andra maktmedel är exempel på händelser som man behöver öka sin förmåga att hantera”. ● ”Det är trångt på spår och vägar och tillgången på bostäder ökar inte i samma takt som befolkning­en”

STOCKHOLMS­REGIONEN OCH ANTON VÄSTBERG

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Översvämni­ngar är en risk som planeringe­n måste ta höjd för.
FOTO: MOSTPHOTOS Översvämni­ngar är en risk som planeringe­n måste ta höjd för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden