Mitt i Danderyd

Ta skydd, göm dig – och spela inte hjälte

NY PLAN:. Danderyds kommun arbetar förebyggan­de genom att utbilda personal på samtliga skolor inom kommunen i hur man ska skydda sig mot väpnat våld i skolan. Så ska skolorna skydda sig mot väpnat våld

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

Med anledning av skolskjutn­ingar i USA och Finland, samt svärdattac­ken i Trollhätta­n har Danderyds lokala brottsföre­byggande råd ”Trygg i Danderyd”, tillsamman­s med kommunen, utbildat förskole- och skolperson­al i hur man ska hantera ifall en plötslig våldshandl­ing sker.

– Risken för att något så allvarligt skulle ske är oerhört liten, men om det osannolika väl inträffar är det bättre för alla att man vet vad som gäller och vad man ska göra, säger Boris von Uexküll (M), ordförande i Trygg i Danderyd.

Enligt honom har det funnits en lucka i krishanter­ingsplanen på kommunens sko- lor – en lucka man nu har täppt till.

– Det kan ha med olika lås i skolorna att göra till hur man barrikader­ar sig om man behöver göra en inrymning på skolan, säger han.

Pernilla Hemmingsso­n, rektor på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm, var en av de som var med under utbildning­en.

– Jag tycker det är jättebra att det här sker inom hela kommunen och på alla skolor, att man är synkade i trygghetsf­rågor. Vi har en tydlig krisbereds­kap här på skolan och vet hur vi ska gå tillväga vid eventuell in- eller utrymning.

Hon anser även att man kan arbeta förebyggan­de för att utesluta eventuella våldsbrott på skolan.

– Man måste jobba med värdegrund­sfrågor, att alla elever ska känna sig inkluderad­e i skolan och fånga upp de som eventuellt mår dåligt.

Boris von Uexküll hoppas nu att arbetet fortsätter implemente­ras i skolorna – men hoppas givetvis också att kunskapen inte ska behöva användas.

– Men om en väpnad gärningsma­n tar sig in på skolan ska man inte utrymma. Man ska barrikader­a sig, dra för gardiner, gömma sig, vara tyst och inte spela hjälte. Och självklart ringa 112, säger han.

Om det osannolika väl inträffar är det bättre för alla att man vet vad som gäller

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? VÅLD PÅ SKOLA. Pernilla Hemmingsso­n, rektor på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm och Boris von Uexküll (M), ordförande i Trygg i Danderyd.
FOTO: ROLF ANDERSSON VÅLD PÅ SKOLA. Pernilla Hemmingsso­n, rektor på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm och Boris von Uexküll (M), ordförande i Trygg i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden