Mitt i Danderyd

I höst planeras ett boende för ensamkomma­nde ungdomar i Danderyd. Under torsdagen hölls ett informatio­nsmöte för att besvara allmänhete­ns frågor.

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

I slutet av förra veckan hölls ett informatio­nsmöte med allmänhete­n på Fribergask­olan gällande det HVB-hem, som vi skrivit om tidigare, som ska öppna för 22 ensamkomma­nde ungdomar på Sätraängsv­ägen i september.

På mötet närvarade representa­nter från kommunen och det kommunala bostadsbol­aget Vårljus, som ska sköta boendet. Och det var inte utan frågor från besökarna.

Om vi ger de ungdomarna ett bra mottagande så kommer de ge det tillbaka.

Blogg om boendet

En kvinna uttryckte skepsis över boendet och önskade se en informatio­nssida från kommunen där man kan följa hur det går på det kommande boendet.

– Jag vill att man ska kunna läsa vad som händer, vad som går bra och vad som inte går bra – om det är personal som slutar eller börjar, sa hon.

– Vi får jobba på att skapa någon informatio­nssida, det är något vi kanske måste göra, svarade Margareta Heimer, direktör på socialkont­oret i Danderyd.

Aktivitete­r på fritiden

En annan fråga som dök upp var gällande vilka aktivitete­r som skulle finnas tillgängli­ga för de 22 ungdomarna.

– Det är viktigt att det även finns saker att göra på lördagar och söndagar. Vad ska de kunna göra på sin fritid?

– Sysselsätt­ningen kommer anpassas utifrån varje ungdom, många tycker om att spela fotboll, simma, spela instrument – vanliga saker som vilken ungdom som helst. Och det finns många En kvinna berättade att hon har en 16-årig kille, från Afghanista­n, inneboende hos sig och att han varit väldigt tacksam över mottagande­t.

– Han är hur glad som helst över att få gå i skolan. Han spelar fotboll i en förening i kommunen. Om vi ger de ungdomarna ett bra mottagande så kommer de ge det tillbaka, sa hon.

Boendet planeras öppna i september och det kommer aldrig att vara obemannat.

– Det kommer alltid vara två som är där på natten och under dagen kommer de vara tre eller fyra stycken. Vi kommer göra det som man gör med tonåringar, hjälpa till med läxor, ordna aktivitete­r, sa Susanne Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden