Mitt i Danderyd

Danderyds sjukhus varnar: Nu blir det förlossnin­gskaos!

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

Sedan BB Sophia stängde förra veckan har trycket på Danderyds sjukhus förlossnin­gsavdelnin­g ökat markant.

Enligt siffror från Dagens nyheter utfördes 158 förlossnin­gar på Danderyds sjukhus mellan den 16 till 22 maj – vilket överskride­r kapacitete­n som ligger på 145 förlossnin­gar per vecka.

– Man går på knäna. Jag tror många känner sig ganska maktlösa och man är rädd att det ska hända någonting. Man vill inte stå där om något händer - för det kommer hända och vem bär då ansva- ret, säger Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och förtroende­vald vid Vårdförbun­det på Danderyds sjukhus.

”Platser som inte finns”

Varför trycket har ökat beror, enligt henne, på nedläggnin­gen av BB Sophia under förra veckan.

– När man tagit bort alla platser på Södra BB och BB Sophia så har det försvunnit väldigt många förlossnin­gsplatser, då får man placera födande kvinnor på platser som i dag inte finns, säger hon.

Hon hävdar att många av de barnmorsko­r som tidigare arbetat på BB Sophia eller Södra BB inte har tagit sig tillbaka till förlossnin­gsvården.

– De barnmorsko­r som arbetat på BB Sophia eller Södra BB har valt den vårdformen, med kontinuite­t i vårdkedjan, och det kan man inte erbjuda på de vanliga förlossnin­gskliniker­na på Danderyds sjukhus, SÖS eller Karolinska.

– Här fråntar man den enskilda kvinnan eller paret rätten att ha möjlighet att välja vilket sätt man vill föda sitt barn på. Vi vet att en trygg kvinna som har gott stöd föder barn enklare och med mindre komplikati­oner, Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och förtroende­vald vid Vårdförbun­det på Danderyds sjukhus.

Vi vet att en trygg kvinna som har gott stöd föder barn enklare

LÄS ÄVEN: Krönika – Stor oro när läsarnas berättar om förlossnin­gskrisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden